ΗΑΕ: 86% αποτελεσματικότητα το εμβόλιο της Sinopharm

Το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από  την China National Pharmaceutical Group Co., Ltd. (Sinopharm) έχει 86% αποτελεσματικότητα, ανέφερε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), επικαλούμενο μια ενδιάμεση ανάλυση των κλινικών δοκιμών στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

«Η ανάλυση δεν δείχνει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Τα ΗΑΕ ούτε η Sinopharm δημοσιοποίησαν λεπτομερή στοιχεία των κλινικών δοκιμών.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται αμέσως μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα του περασμένου μήνα από αντίστοιχα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna, AstraZeneca και το ρωσικό Sputnic V.

Τον περασμένο Ιούλιο, τα ΗΑΕ ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ του εμβολίου, που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου και την εθνική ομάδα βιοτεχνολογίας της Κίνας Sinopharm (CNBG).

Στις δοκιμές στα ΗΑΕ συμμετέχει και μία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης από το Αμπού Ντάμπι η Group 42  (G42) και το υπουργείο Υγείας του Αμπού Ντάμπι.

Τον Σεπτέμβριο, εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο προς ορισμένες ομάδες και ήταν η πρώτη διεθνής άδεια για ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στην Κίνα.

Οι Sinopharm και G42 έχουν επίσης επεκτείνει τις δοκιμές δίκη σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Μπαχρέιν.

Το Αμπού Ντάμπι, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναζητά εθελοντές να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές του εμβολίου COVID-19 της Ρωσίας, γνωστό ως Sputnik V.

Τα ΗΑΕ, με πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια, έχουν καταγράψει 178.837 μολύνσεις και 596 θανάτους από την ασθένεια.