ΗΠΑ: Απαγοήτευσε η αγορά εργασίας – Λιγότερες από τις μισές οι νέες θέσεις – Στο 3,9% η ανεργία

Μόλις σε 199.000 διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η έξαρση της πανδημίας βάζει φρένο στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. 

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αριθμός αποδείχθηκε λιγότερος από τον μισό όσων νέων θέσεων εργασίας προέβλεπαν οι αναλυτές της Wall Street (422.000). 

Τα περισσότερα κέρδη, σε κάθε περίπτωση, αφορούσαν τον κλάδο της διασκέδασης και της διαμονής (53.000 νέες θέσεις εργασίας), ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες (43.000) και η μεταποίηση (26.000).  

Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας συνέχισε την πτωτική πορεία, καθώς υποχώρησε στο 3,9% από 4,2% τον Νοέμβριο και κατέγραψε νέο χαμηλό από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. 

Το ποσοστό απασχόλησης δε, διατηρήθηκε σταθερό στο 61,9%, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές εκτινάχθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. 

Η άνοδος των μισθών συνδέεται άρρηκτα με τις επίμονες ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό, ένας παράγοντας ο οποίος ωθεί ανοδικά τις αποδοχές των εργαζομένων. 

Όμως, η εν λόγω αύξηση δεν καλύπτει το μέγεθος του πληθωρισμού, ο οποίος τον Νοέμβριο έτρεξε με ρυθμό 6,8%, απορροφώντας το όποιο κέρδος από την αγορά εργασίας. 

Στο μεταξύ, στις 207.000 ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου.  

Πρόκειται για μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα στοιχεία, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να «ξεκολλήσει» τον δείκτη από το χαμηλό των 52 εβδομάδων.