ΗΠΑ: Ο υπεύθυνος για τα άρθρα γνώσης των New York Times παραιτήθηκε εξαιτίας άρθρου του γερουσιαστή Τομ Κότον

Ο υπεύθυνος της σελίδας των New York Times με τα άρθρα γνώμης (op-ed) Τζέιμς Μπένετ παραιτήθηκε εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου άρθρου που δημοσιεύτηκε και ήταν του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή του Αρκάνσας. Ο γερουσιαστής ζητούσε να σταλούν στρατιώτες για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου και Τομ Κότον ζητούσε να γίνει «μια σαρωτική επίδειξη δύναμης» για να «αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους μας», προκαλώντας επικρίσεις τόσο από αναγνώστες όσο και από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Οι New York Times αργότερα εξέτασαν το εν λόγω άρθρο και διαπίστωσαν πως δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της εφημερίδας.

«Μετά τη δημοσίευση, το δοκίμιο αυτό αποτέλεσε στόχο ισχυρών επικρίσεων από πολλούς αναγνώστες (και από πολλούς συναδέλφους στους Times) με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να επανεξετάσουν το κομμάτι και τη διαδικασία δημοσίευσής του», αναφέρουν οι Times σε δημοσίευμα με το οποίο ζήτησαν συγγνώμη την Πέμπτη.

«Βάσει αυτής της επανεξέτασης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το δοκίμιο υπολειπόταν των προδιαγραφών μας και δεν έπρεπε να είχε δημοσιευθεί».

Η εφημερίδα χαρακτήρισε «βιαστική και ελαττωματική» τη διαδικασία δημοσίευσης του άρθρου και επισήμανε πως στελέχη της εφημερίδας δεν είχαν συμμετάσχει επαρκώς σ’ αυτήν.

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή, ο εκδότης των New York Times, ο Α.Γκ. Σουλτσμπέργκερ, ανακοίνωσε ότι ο Μπένετ, ο οποίος ήταν αρχισυντάκτης της σελίδας άρθρων γνώμης από τον Μάιο του 2016, υπέβαλε την παραίτησή του με άμεση ισχύ.

Ο Σουλτσμπέργκερ χαρακτήρισε τον Μπένετ «δημοσιογράφο με τεράστιο ταλέντο και ακεραιότητα» ο οποίος ηγήθηκε «μιας σημαντικής μεταμόρφωσης» του τμήματος άρθρων γνώμης της εφημερίδας.