Κ. Καραμανλής: «Οι πολίτες ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα»

Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, δίνοντας οδηγίες για ενδεχόμενες αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί, ενημερώθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης,οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα.

«Η πρώτη εικόνα είναι θετική. Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών επισημαίνοντας πως «οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αφού ευχαρίστησε για την προσπάθεια και τη συνεργασία τους τις διοικήσεις των οργανισμών και τους εργαζόμενους, ανέφερε πως: «Βέβαια, μπορεί να προκύψουν και προβλήματα. Το ξέρουμε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατό». Και πρόσθεσε «Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουμε κερδίσει τη μάχη με τον κορονοϊό, από εμάς εξαρτάται και το αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που εξ ορισμού είναι οι χώροι μεγαλύτερης συγκέντρωσης κόσμου, είναι στο χέρι όλων μας να τα καταφέρουμε. Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσέφεραν σημαντικό έργο στο διάστημα της καραντίνας και από σήμερα αναλαμβάνουν έναν νέο, κομβικό ρόλο, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα». Τόνισε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε καλύτερες συχνότητες για την εξυπηρέτηση των επιβατών και ταυτόχρονα, ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς απέναντι στην πανδημία. Και σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια ευσυνειδησία, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν μάσκα όταν μπαίνουν στο μετρό, στο λεωφορείο, στο ταξί. «Τηρούμε τους κανόνες, προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας. Μένουμε ασφαλείς!», ανέφερε ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός και ο υφυπουργός επισκέφθηκαν σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με τα αστικά λεωφορεία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) και αφετηρία λεωφορείων (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, μεμονωμένα περιστατικά μη χρήσης μάσκας αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στους βοηθούς επιβατών και τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν για άλλη μία φορά ωριμότητα και υπευθυνότητα, τηρώντας στη συντριπτική τους πλειονότητα τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το Υπουργείο υποδομών και Μεταφορών:

– Έχει πυκνώσει τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

– Παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς και την ασφαλή διαχείριση του πλήθους.

– Συνεχίζει ακόμα πιο εντατικά τις απολυμάνσεις.

– Τοποθετεί ειδική σήμανση στους σταθμούς και στα οχήματα για την τήρηση αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.

-Έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την υποχρεωτική και αναγκαία χρήση μάσκας.

– Έχει εξοπλίσει το προσωπικό με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.

– Ξεκινά από σήμερα και μια νέα προσπάθεια με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι διευκολύνουν και κατευθύνουν τον κόσμο στους πιο πολυσύχναστους σταθμούς και στα σημεία μετεπιβίβασης.

– Αυξημένη είναι στα πιο κρίσιμα σημεία η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας.