Καφούνης προς Σκυλακάκη: Άμεση λήψη μέτρων συνδεδεμένα με την πτώση του τζίρου και όχι με τους ΚΑΔ

Συνομιλία με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης προκειμένου να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την αγωνία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος – και όχι μόνο – και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων μεταξύ των οποίων ενισχύσεις προς επιχειρήσεις με βάση την πτώση του τζίρου και όχι με βάση τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας).

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, εξαιτίας της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε, ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α περιέγραψε με λεπτομέρεια την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, ως απόρροια των μέτρων προστασίας από τον Covid-19. Έκανε απόλυτα σαφές ότι χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, ένα μεγάλο μέρος καθόλα υγειών υπό φυσιολογικές συνθήκες επιχειρήσεων, θα βρεθεί άδικα να βάζει λουκέτο, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτο κενό στον παραγωγικό ιστό της χώρας με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και απώλεια σημαντικού ποσοστού του ΑΕΠ.

Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα είναι συνδεδεμένα πλέον με την πτώση του τζίρου και όχι με τους ΚΑΔ, ώστε να ενισχύονται όλοι οι πραγματικά πληττόμενοι, όπως:

α. την άμεση νομοθέτηση μιας νέας γενναίας ρύθμισης που να περιλαμβάνει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων σε διάστημα που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Σε άλλη περίπτωση οι ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω της κρίσης, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμών και απώλεια κάθε μορφής ενημεροτήτων και οικονομικής φερεγγυότητας.

β. την νομοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων έως τέλος του έτους για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί αποδεδειγμένα μεγάλη πτώση τζίρου και επιπροσθέτως την παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε εθελοντικές μειώσεις των μισθωμάτων κατά τα πρότυπα της κοινής πρότασης Ε.Σ.Α & ΠΟΜΙΔΑ, η οποία κατατέθηκε στον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς. Το θέμα των μισθωμάτων αποτελεί κύριο πρόβλημα για την βιωσιμότητα εμπορικών καταστημάτων αλλά και επιχειρήσεων εστίασης, καθιστώντας την άμεση επίλυση του περισσότερο από ποτέ απαραίτητη.

γ. την ενίσχυση με περισσότερα κονδύλια της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως το μόνο πραγματικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας να πριμοδοτηθούν αυτές με την μεγαλύτερη πτώση τζίρου συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του Αυγούστου, αλλά και με παράλληλη πριμοδότηση όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.