Κατά μαντάτα για μεταποίηση και υπηρεσίες στην ευρωζώνη – Σε χαμηλό έξι μηνών ο PMI με εξαίρεση τη Γερμανία…

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη προσέγγισε χαμηλό επίπεδο τελευταίων έξι μηνών τον Νοέμβριο, αφού οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης διασποράς του κορωνοϊού.

Τα νέα για τα εμβόλια διαμορφώνουν ένα περιβάλλον συγκρατημένης αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις για επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητάς τους αλλά τους επόμενους 12 μήνες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της IHS Markit για τον δείκτη PMI (πρώτη εκτίμηση), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών και για τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 45,1 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη τιμή εδώ και έξι μήνες (ένδειξη κάτω από τις 50 μονάδες αντιπροσωπεύει συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα) σε σχέση με τις 50 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, όταν και πάλι ο δείκτης έδειχνε στασιμότητα.

Διαφορετικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις διάφορες χώρες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 39,9 στη Γαλλία από  47,5 με την πτώση να καταγράφεται για τρίτο συνεχή μήνα.

Η Γερμανία, αντίθετα, συνέχισε να αναπτύσσεται αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 52 από 55 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό δείχνει την πιο αδύναμη ανάπτυξη από τον Ιούλιο.