Καθυστερεί η ενημέρωση για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

Η δέσμευση που είχε δοθεί από τον τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας, τον e-ΕΦΚΑ σχετικά με τον υπολογισμό του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων ήταν ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δίνονταν επίσημα στοιχεία. Η δέσμευση επαναλήφθηκε δύο φορές και από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Μέχρι σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν έχει λάβει σχετική ενημέρωση ενώ κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό ενώ είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι, δηλαδή, η πρώτη φορά, που εκδόθηκε η σχετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο με τις εκκρεμότητες στην απονομή συντάξεων.
Εκφράζουν δε τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση, καθώς επίσης και για το «δημοσιονομικό αποτύπωμα» που έχουν αυτές οι εκκρεμότητες, το οποίο σε αυτή τη φάση, είναι «θολό». «Μπορεί η δαπάνη για την κάλυψη των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης να περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, άρα να μην υπάρχει κίνδυνος
εκτροχιασμού της οικονομίας, όμως το γεγονός ότι δεν υπάρχει με σαφήνεια ένα ξεκάθαρο
νούμερο, ασφαλώς και προβληματίζει», τονίζουν αρμόδιες πηγές, που δεν κρύβουν τον
προβληματισμό τους.

Στο μεγαλύτερο ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης της χώρας, φαίνεται να έχουν συσσωρευτεί πάνω από 200.000 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων. Ο αριθμός να αυξηθεί σε 300.000 για κύρια και επικουρική σύνταξη.