
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 πμ ώρα Ελλάδας η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με θέμα την ευρωπαϊκή απάντηση στο σοκ ύφεσης που προκαλεί ο κορωνοϊός στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν εκτός από τους ηγέτες των 27, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λέϊεν, η οποία θα παρουσιάσει την μέχρι στιγμής πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ανακοίνωσε το βράδυ νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των χωρών από τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, και τον εκπρόσωπο της ΕΕ για τις διεθνείς σχέσεις Γιοζεπ Μπορέλ.
Παρών στο ξεκίνημα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος αποχώρησε μετά την τοποθέτησή του.
Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είπε με αυστηρό τόνο στους ηγέτες «έχετε κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά», ενώ τους προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 15% φέτος λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα lockdown για τον κορωνοϊό ανέφεραν τρεις πηγές στο Bloomberg.
Ένα από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι μια ύφεση 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η κα. Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις. Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.































