Κέντρο καινοτομίας, επιχειρηματικότητας αγροτοδιατροφής αποκτά η Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι αξιοποιεί τις παλαιές εγκαταστάσεις του δημόσιου Απολυμαντηρίου και Λυσσιατρείου, στην Ιερά Οδό, για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Αγροδιατροφής και αντιμετώπισης αγροδιατροφικών κρίσεων καθώς και Πολυχώρου Πολιτισμού. Πρόκεται για ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά στην πορεία άλλαξε μέρος του αρχικού σχεδιασμού.

Όλα αυτά γίνονται μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (το οποίο βρίσκεται στην Ιερά Οδό) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Το πως θα συνδυαστούν αυτά τα τρία, δηλαδή η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός προς το παρόν το γνωρίζουν οι φορείς που προωθούν το σχέδιο και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε: «Η Αττική περνά σε μία νέα εποχή. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα επενδύουμε στο brand name της Αττικής μας, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και υποστηρίζουμε την ανάδειξη προϊόντων τοπικής παραγωγής. Παράλληλα δημιουργούμε ένα πολυχώρο Πολιτισμού ικανό να φιλοξενεί εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα αναβαθμίζοντας την γύρω περιοχή».

Το σίγουρο είναι ότι θα πέσουν χρήματα. Το άγνωστο είναι εάν αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο και εάν έχουν ήδη τεθεί κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι για την εν λειτουργία χρηματοδότηση του έργου.

Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του παλιού Λυσσιατρείου οι οποίες θα αξιοποιηθούν ως Πολυχώρος Πολιτισμού. Ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση η οποία προβλέπει τη δρομολόγηση του σχήματος σύστασης και λειτουργίας του Κέντρου με τη συνεργασία των συμβαλλομένων μερών, (Περιφέρειας Αττικής, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής).

Ιστορικό

Ο σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας προέβλεπε την παραχώρηση 17 κτηρίων των εγκαταστάσεων για 40 έτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (προγραμματική σύμβαση 20/5/2019). Ωστόσο από την 1/9/2020 που ανέλαβε η Νέα Περιφερειακή αρχή αναδείχτηκε το σοβαρό πρόβλημα που είχε η σύμβαση και σχετιζόταν με τη χρήση των κτηρίων 1-8 (Λυσσιατρείο) που θα είχαν πολιτιστικό χαρακτήρα και όχι κέντρου Καινοτομίας. Επίσης,  η επαναφορά της χρήσης των κτηρίων στην Περιφέρεια εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση επισκευής, συντήρησης και λειτουργίας των κτιρίων και δημιουργεί συνθήκες ολιστικής προσέγγισης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Μετά από μια δημιουργική συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου διαμορφώθηκαν οι προτεραιότητες και οι δυνατότητες συνεργασίας των δυο φορέων με την συμβολή επιμελητήριων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στις 15/7/2020 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό συμβούλιο η επιστροφή της χρήσης των κτηρίων στην Περιφέρεια και ο νέος σχεδιασμός δράσης. Για την επιστημονική λειτουργία του κέντρου δημιουργείται 9 μελές άμισθο ΔΣ (5 μέλη της περιφέρειας Αττικής 3 μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και 1 μέλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) που θα χαράζει τις προτεραιότητες του κέντρου. Τα κτήρια 1-8 εξαιρούνται από τα κτήρια που θα στεγάζουν το Κέντρο και γίνονται Πολυχώρος Πολιτισμού σύμφωνα με την μελετητική άδεια που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης.