Κι όμως ο Κάρλο Ντε Μπενεντέτι εξέδωσε μία νέα εφημερίδα στην Ιταλία, την Domani

Ο βετεράνος επιχειρηματίας Κάρλο Ντε Μπενεντέτι (πρώην Olivetti) έθεσε την Τρίτη 15/9 σε κυκλοφορία μια νέα ιταλική εφημερίδα, αψηφώντας τη μείωση των πωλήσεων των μέσων ενημέρωσης και επιδιώκοντας να δείξει στους γιους του πως εξακολουθεί να υπάρχει μέλλον στην επιχείρηση των ειδήσεων. Η Domani https://www.editorialedomani.it υπόσχεται να είναι μια φιλελεύθερη, πολιτικά ανεξάρτητη εφημερίδα, η οποία ελπίζει να αυξήσει τα έσοδά της μέσω εγγραφών στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

«Θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ανισότητα», δήλωσε ο 85χρονος Ντε Μπενεντέτι στο τηλεοπτικό δίκτυο La7. «Θα είναι πάντα με το μέρος αυτών που έχουν λιγότερα και θα βλέπει πάντα με κριτικό βλέμμα αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, χωρίς οποιεσδήποτε προκαταλήψεις».

Η γέννηση της εφημερίδας αυτής με έδρα τη Ρώμη, η οποία έχει 15μελή αίθουσα σύνταξης και μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων, λαμβάνει χώρα ενώ οι ημερήσιες πωλήσεις των ιταλικών εφημερίδων έχουν καταρρεύσει σ’ ένα μέσο όρο 691.000 φύλλων το 2019, από 2,19 εκατ. φύλλα το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της DataMediaHub.

Ο Ντε Μπενεντέτι, ο πρώην ιδιοκτήτης μιας από τις κορυφαίες εφημερίδες της Ιταλίας, της la Repubblica, είναι ο μοναδικός μέτοχος στην Domani, η οποία έχει κεφάλαιο κίνησης 10 εκατ. ευρώ, αλλά έχει δηλώσει πως θα μεταβιβάσει στη συνέχεια την ιδιοκτησία σ’ ένα ίδρυμα.

Τον βιομήχανο εξακολουθεί να πονάει η απόφαση που πήραν πέρυσι οι δύο γιοί του να πωλήσουν την οικογενειακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης GEDI, στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες la Repubblica και La Stampa.

«Την θεωρώ ατιμωτική απόφαση», δήλωσε. «Τους δίδαξα από νεαρή ηλικία να μην πουλάνε δώρα. Και αφού τους δώρισα την εταιρεία, δεν έπρεπε να την πουλήσουν».