Κοστέλο: Ολοκληρωμένο το σχέδιο της Ελλάδας για τα 32 δισ. ευρώ

Αισιόδοξος για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Οικονομικών της Κομισιόν (DG ECFIN), από το βήμα συνεδρίου του Economist.

«Ξεκινήσαμε πολύ καλά. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει ένα καλό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχει αυτό το πλάνο» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της χαμηλής παραγωγικότητας. «Μιλάμε για ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην αναβάθμιση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και το πλάνο βρίσκεται στη σωστή στρατηγική». «Βλέπουμε προσπάθειες να κινηθούμε προς τα εμπρός» συνέχισε, επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ερωτηθείς για τις προκλησεις, τις οποίες τυχόν κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα, ο Κοστέλο εξήγησε ότι οι όποιες δυσκολίες δεν αφορούν την κατανόηση της αρχιτεκτονικής του σχεδίου, αλλά την υλοποίησή του.  «Οι προκλήσεις θα έχουν να κάνουν με την υλοποίηση. Είναι μια τεράστια πρόκληση για τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα» απάντησε, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμφωνία για τους χρονικούς στόχους του προγράμματος, οι οποίοι θα πρέπει να είναι φιλόδοι.