Κωστής Χατζηδάκης: Ένας γυρολόγος υπουργός στο υπουργείο Εργασίας

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, άρτι αφιχθείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αιφνιδιασμός είναι η λέξη που κυριάρχησε στο υπουργείο Εργασίας στο άκουσμα της είδησης ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα είναι ο νέος υπουργός. Όχι μόνο γιατί δεν γνωρίζει τα θέματα, αλλά γιατί ο συγκεκριμένος υπουργός που εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής έχει κακό παρελθόν αντιμεταρρυθμιστή και αφήνει εκκρεμότητες. Πάει παντού, καταπιάνεται με διαφορετικά αντικείμενα και αφήνει πίσω ανοιχτά θέματα. Από τότε που ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης και παρά λίγο να πέσει η κυβέρνηση με το γάλα, μέχρι τώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με αέναη ανάπτυξη. Με τι θα ασχοληθεί στο υπουργείο Εργασίας ο κ. Χατζηδάκης;

Ο απερχόμενος Γιάννης Βρούτσης που γνώριζε τα θέματα, κατάφερε να αφήσει πίσω του 360.000 εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Επίσης 62.000 περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Επίσης θα πρέπει να χορηγηθούν σε λίγες μέρες τα αναδρομικά των συνταξιούχων στους 172.000 κληρονόμους-δικαιούχους.

Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να επιλέξει την τακτική που θα τηρήσει το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τη συζήτηση στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και πως θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης.  Βέβαια υπάρχουν οι προειδοποιήσεις «να μην τολμήσει» να πειράξει τα 11 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ που έχει «βάλει στο μάτι» ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, για την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση.

Σε εκκρεμότητα ολόκληρο νομοσχέδιο 

Στα εργασιακά το τοπίο είναι ακόμα πιο θολό. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, όταν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων ολοκληρωθεί. Ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών (πχ τουρισμός, εστίαση, λιανεμπόριο) κινδυνεύουν με αφανισμό όσο υπάρχει αβεβαιότητα με την πανδημία και καθυστερούν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, που μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις. Ωράριο εργασίας, υπερωρίες, τηλεργασία, τίθενται σχεδόν σε νέα, μηδενική βάση. Το σχέδιο νόμου είχε τεθεί σε διαβούλευση «επί ημερών Βρούτση» και τώρα μένει να φανεί ως πιο βαθμό θα συνεχιστεί από το διάδοχό του.

Κατώτατος μισθός 

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Ο υπουργός θα πρέπει να καθορίσει το νέο κατώτατο μισθό έως τα τέλη Ιουλίου.