Κροατία: Συρρίκνωση έως και 10% του ΑΕΠ προβλέπουν οικονομολόγοι

Συρρίκνωση έως και 10% του κροατικού ΑΕΠ εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων στην πορεία της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού «βλέπουν» οικονομικοί αναλυτές.

«Εάν η πανδημία τελειώσει σχετικά σύντομα, ο αντίκτυπος στην κροατική οικονομία θα είναι ασθενέστερος, αν όμως όλα αυτά διαρκέσουν περισσότερο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κροατίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10%», δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Ντάνιελ Νέστιτς, από το Ινστιτούτο Οικονομικών του Ζάγκρεμπ.

«Πρέπει να ελπίζουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης θα μπορούσαν, προσωρινά, να σταματήσουν την αύξηση του αριθμού των ανέργων» πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να λειτουργούν, οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα, ένας στους τρεις εργαζόμενους λαμβάνει τον κατώτατο μισθό και, τις τελευταίες 14 ημέρες, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, 12.000 άτομα απολύθηκαν.

«Η οικονομία είναι ισχυρότερη από ό,τι το 2008, τα κυβερνητικά μέτρα ήδη εφαρμόζονται, τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαθέσιμα και δεν πιστεύω ότι ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει πάλι το αρνητικό ρεκόρ των 400.000 που ήταν στην προηγούμενη κρίση (του 2008)», τόνισε ο κ. Νέστιτς.