Λαγκάρντ: Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ σε 10 ημέρες – Παράθυρο για νέα μέτρα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,  ενημέρωσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για  νέο guidance αναφορικά με τη νομισματική στήριξη σε 10 ημέρες και προανήγγειλε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το επόμενο έτος, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τα ομόλογα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγες ημέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22 Ιουλίου.

«Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση, δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας, η μελλοντική καθοδήγηση θα επανεξεταστεί σίγουρα», είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) να διαρκέσει «τουλάχιστον» μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να δώσει από μια “μετάβαση σε μια νέα μορφή”, είπε, χωρίς να διευκρινίσει.

Ακόμα, απέφυγε να δώσει κάποια σαφή απάντηση για το πότε θα μπορούσε να τερματιστεί η έκτακτη τόνωση της οικονομίας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» για την πρόοδο της οικονομίας, καθώς η παραλλαγή δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων ανά την Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος, ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι αυτό θα είναι προσωρινό.

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να καλλιεργούμε την προσδοκία ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Λαγκάρντ.