Λαγκάρντ: Εκτός ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα έως ότου γίνουν επιλέξιμα

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο οποίο προήδρευσε για πρώτη φορά, απέκλεισε την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση μέχρι τα ελληνικά ομόλογα να αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα. Κατά τα άλλα, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τόσο στη δημοσιονομική της θέση, όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης. Η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανάκαμψη που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και είπε ότι είναι αρκετά εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, τόσο στο πρωτογενές πλεόνασμα όσο και στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο, για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κανόνες οι οποίοι συνδέονται με την επιλεξιμότητα των τίτλων και οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν.
«Όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, τότε θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό βέβαια δεν είναι κατ΄ανάγκη κακό, αφού οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη αποκλιμακωθεί, δεδομένης της προσδοκίας επικείμενων αναβαθμίσεων όσο η ελληνική οικονομία δεν αποκλίνει των στόχων που τίθενται.

Σχετικά με την νομισματική πολιτική είπε πως «αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ» και ότι θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι ο πληθωρισμός να τείνει προς το επίπεδο του 2%. Ανέφερε πως από τη 1η Νοεμβρίου 2019 η ΕΚΤ έκανε νέες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα και ότι αυτό θα συνεχιστεί.
Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ επιχείρησε, από την πρώτη παρουσίαση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας να δώσει το δικό της στίγμα. Είπε ότι δεν πρόσκειται στους οπαδούς της λεγόμενης αυστηρής νομισματικής ορθότητας (γεράκια) ούτε στο αντίπαλο στρατόπεδο των “περιστεριών” επισημαίνοντας ότι δεν «είναι ούτε γεράκι αλλά ούτε και περιστέρι».
Όσον αφορά στην ίδια τη λειτουργία της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι μετά από 16 χρόνια έφθασε ο καιρός για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο. Η στρατηγική αναθεώρηση, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του επομένου χρόνου και ότι εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το σχέδιο.
Ξεκαθάρισε ότι η αποστολή της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και αυτό δεν τίθεται υπό αναθεώρηση, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές στα μέσα που θα χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να φέρει εις πέρας την αποστολή της.
Σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρόλο που αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 στο 1,1% (για φέτος προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ το 2021 και το 2022 ο ρυθμός εκτιμάται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, να αυξηθεί στο 1,4%).
Όπως ανέφερε «διαφαίνεται μία σταθεροποίηση στην πτωτική τάση». Η ίδια υπερασπίστηκε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, αναφέροντας ότι «φαίνεται πως λειτουργούν και ότι η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά τις παρανέργειες». Η ίδια μάλιστα, αποσόβησε τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν σημεία σταθεροποίησης της.