Λαγκάρντ σε Κούλογλου: Εκλεισε οριστικά η υπόθεση Στουρνάρα – Novartis

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απαντά σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, αναφέροντας ότι το θέμα του Γιάννη Στουρνάρα με την Novartis έχει κλείσει οριστικά από τις 29 Αυγούστου 2019, δεδομένου ότι προηγουμένως η Εισαγγελία Διαφθοράς έκανε σχετική έρευνα και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι με βάση το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, οι ισχυρισμοί του κ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis «βλάπτουν το κύρος της ΕΚΤ ως εποπτεύουσας αρχής και θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έρευνα σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Παίρνω λοιπόν την πρωτοβουλία να σας αποστείλω με ένα memory stick το ελβετικό ντοκιμαντέρ. Οπως ασφαλώς γνωρίζετε, ένα άλλο «στικάκι», που είχατε παραδώσει σε Έλληνες υπουργούς όταν ήσασταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πήρε στην Ελλάδα το όνομα «λίστα Lagarde»-, ξεχάστηκε για μεγάλο διάστημα σε κάποια γραφεία και δεν αξιοποιήθηκε. Θέλω να πιστεύω ότι, το stick που σας αποστέλλω τώρα, θα έχει καλύτερη τύχη», αναφέρει ο κ. Κούλογλου.

Στην απάντησή της η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι οι έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα για τον κ. Στουρνάρα έχουν ανασταλεί οριστικά στις 29 Αυγούστου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μάλιστα, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα σέβεται τις αρμοδιότητες των εθνικών δικαστηρίων. Επίσης, ότι όλα τα μέλη τα μέλη της ΕΚΤ δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας κι ότι η τράπεζα ελέγχει προσεκτικά τους ισχυρισμούς και τα θέματα που προκύπτουν.

Θυμίζει πάντως η κ. Λαγκάρντ την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, και κλείνει οριστικά την υπόθεση του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη.

Διαβάστε όλη την επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ