“Μάχη” στη Βουλή για προϋπολογισμό – Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση – Τα βλέμματα στις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη

Kορυφώνεται η πενθήμερη διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2020 και λίγο πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας – που παραδοσιακά, ως γνωστόν, έχει χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» για την εκάστοτε κυβέρνηση, άπαντες αναμένουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα λάβει το λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό της αυτοδύναμης κυβέρνησής του.
Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών, με αρκετούς να εκτιμούν φυσικά ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην νέα αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για τους στόχους της κυβέρνησης την νέα χρονιά,  με επίκεντρο τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας. Το κεφάλαιο επενδύσεις καθώς και βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα αποτελέσουν σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές βασικά σημεία της τοποθέτησης του.
Με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι  ειδήσεις για την μείωση των πλεονασμάτων μετά και τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και τυχόν νέες εξαγγελίες για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων και της επιχειρηματικότητας.
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια ακόμη φορολογική ελάφρυνση, θέλοντας να δώσει ένα ακόμη θετικό μήνυμα στον τομέα της οικονομίας.
Την τοποθέτηση του αρχηγού της κυβέρνησης θα την κρίνει εν πολλοίς και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει ακριβώς πριν τον Πρωθυπουργό.
Λογικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις (αν προκληθεί) και για τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, τα ζητήματα ασφάλειας,  αλλά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έναντι της μεσαίας τάξης.