Μάσκες, χειρουργικές στολές και αντισηπτικά Made in Greece: Γρήγορα αντανακλαστικά και η κρίση έγινε ευκαιρία

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Τα γρήγορα αντανακλαστικά, ο εξοπλισμός και η εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει διάρκεια πολλούς μήνες οδήγησαν ορισμένες εταιρείες στο να επενδύσουν στην παραγωγή υγειονομικού υλικού – κυρίως μάσκες και αντισηπτικά – όταν αυτά τα προϊόντα παρουσίασαν έλλειψη στην εισαγωγή τους τους προηγούμενους μήνες. Πλέον συνεχίζουν να επενδύουν καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεών τους, στην κάλυψη μέρους του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και διαμορφώνοντας αναπτυξιακή προοπτική για τις επιχειρήσεις.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο και καθ΄όλη τη διάρκεια της άνοιξης η ζήτηση για μάσκες, τόσο χειρουργικές όσο και υφασμάτινες εκτοξεύθηκε ενώ η περίοδος με την μεγαλύτερη χρήση ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, όταν η χρήση τους έγινε υποχρεωτική, αρχικά σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία και στη συνέχεια σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της διαδικασίας προφύλαξης από τον ιό, ο μεγάλος όγκος των μασκών προέρχονταν από εισαγωγές από χώρες όπως η Κίνα και, ειδικά την περίοδο του Μαρτίου, είχε διαπιστωθεί και έλλειψή τους στην αγορά, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν φαινόμενα… ανατίμησής τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη διεξαγωγής σχετικής έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήδη από τον Μάρτιο, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και από την οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προέκυψε ότι «κατά την εξεταζόμενη περίοδο φαίνεται να σημειώνεται αύξηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση όλων των εξεταζόμενων προϊόντων υγειονομικού υλικού».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, «η αλματώδης αύξηση της ζήτησης προϊόντων υγειονομικού υλικού συνοδεύτηκε από μία αύξηση των επιχειρήσεων που διακινούν ή πωλούν τα προϊόντα αυτά, γεγονός που υποδηλώνει μία υγιή αντίδραση της αγοράς.

Όπως επισημαίνεται, επίσης, στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού «φαίνεται ότι στη διάμεση τιμή πώλησης διαπιστώθηκε κατακόρυφη άνοδος ειδικά στις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης από τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει πως «μικρή ήταν η άνοδος της διάμεσης τιμής σε αντισηπτικά gel και γάντια, ενώ οριακή πτώση της τιμής παρατηρήθηκε στα αντισηπτικά μαντηλάκια. Η πώληση των προϊόντων αυτών από περισσότερες επιχειρήσεις φαίνεται να συγκράτησε την αύξηση των τιμών, ενώ η αύξηση στις μάσκες φαίνεται ότι προήλθε από έλλειψη αποθεμάτων του είδους αυτού».

Φορείς της αγοράς ιατρικών προϊόντων, καθώς και εκπρόσωποι εταιριών που έκαναν γρήγορα στροφή προς τη παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων μιλούν στο THECEO.GR για το παρόν και το μέλλον αυτής της δραστηριότητας.

Πλαστικά Θράκης: 1,4 εκατ. μάσκες την ημέρα κα συνεχίζουμε 

Για την εταιρία Πλαστικά Θράκης η είσοδος στην παραγωγή μασκών αλλά και την παραγωγή χειρουργικών στολών δεν αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση: Ήταν απλά γρήγορα αντανακλαστικά, η χρονική συγκυρία και η ακολουθία στην τάση της εποχής, αφού η πρώτη ύλη υπήρχε από την εταιρία, η οποία, έτσι κι αλλιώς, προμηθεύει εργοστάσια με το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι χειρουργικές μάσκες. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο THECEO.GR η υπεύθυνη επενδυτικού κοινού της επιχείρησης Ιωάννα Καραθανάση «Η παραγωγή μασκών ήταν στις αρχές της πανδημίας, κυρίαρχη τάση και εφόσον υπήρχε και έλλειψη μασκών, αποφασίστηκε από την εταιρία απλά να γίνει ένα βήμα παραπάνω και να προχωρήσουμε στην καθετοποίηση του υλικού μας, παρασκευάζοντας οι ίδιοι, ιατρικές μάσκες».

Σύμφωνα με την κυρία Καραθανάση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή, έγιναν κάποιες αρχικές επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα εργοστάσια της εισηγμένης στην Σκωτία και την Ιρλανδία. Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε η παραγωγή και σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρίας έχει φτάσει στο 1,4 εκατ. μάσκες την ημέρα.
Όπως τονίζει, δε, δεν πρόκειται για μια προσωρινή κίνηση, αλλά για κάτι που η Πλαστικά Θράκης θα συνεχίσει και στο μέλλον: «Σίγουρα όταν περάσει η πανδημία η ζήτηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο είναι σε αυτή τη φάση, ωστόσο από την εταιρία εκτιμάται είναι ένας τομέας που θα έχει ανάπτυξη για αρκετό καιρό ακόμα», προσθέτοντας ότι η θετική επίδραση αυτής της δραστηριότητας θα φανεί περισσότερο στα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου της εταιρίας.

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης παράγει εκτός από τις μάσκες παράγει και ειδικά υλικά αναπνέοντος  λαμινέιτ που είναι κατάλληλο για προϊόντα PPE, πληρώντας τις σχετικές απαιτήσεις για χειρουργικές στολές και καλύμματα.

Lariplast: Από το πλαστικό στις μάσκες

Η εταιρία Lariplast με έδρα τη Λάρισα ήταν γνωστή πριν από μερικούς μήνες για την παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης (πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, πιατάκια, κουτάλια, μαχαιροπήρουνα κλπ.), όμως οι ανάγκες της εποχής, καθώς και η πτώση των παραγγελιών σε αυτό τον τομέα λόγω περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έφερε τη στροφή στην παραγωγή μάσκας, η οποία σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη κέντρου αποκατάστασης Animus Αχιλλέα Νταβέλη, με κεφάλαιο μόλις 130.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα τόνιζε τις προάλλες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Lariplast Γιάννης Τσερέπας, επρόκειτο επί της ουσίας «για ένα εργοστάσιο που στήθηκε από το… μηδέν και χωρίς business plan, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εποχής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλιο η εταιρία ξεκίνησε με παραγωγή 300.000 μασκών την ημέρα, λαμβάνοντας πρώτη ύλη από τα Πλαστικά Θράκης, ενώ τον Ιούνιο η παραγωγή διπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 600.000 τεμάχια ημερησίως.
Όπως, επίσης, αναφέρουν κύκλοι από την εταιρία, το άνοιγμα στις μάσκες έφερε και νέες συνεργασίες για εξαγωγή σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Αμερική.

Παπουτσάνης: Mε τα αντισηπτικά αντιστάθμισε τις απώλειες από τον τουρισμό

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η Παπουτσάνης ήταν γνωστή για την παραγωγή σαπουνιών και ειδών περιποίησης, με έμφαση εκτός από τη λιανική και στην ξενοδοχειακή αγορά. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, έκανε γνωστό – και με ανακοίνωση μάλιστα προς το επενδυτικό κοινό -για πρώτη φορά και στην παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων, ακολουθώντας την τάση της εποχής.

Έχοντας λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών, η εταιρία αξιοποίησε μέρος της παραγωγής της μονάδας της στη Ριτσώνα Ευβοίας, για την αποκλειστική παραγωγή βιοκτόνων και απολυμαντικών, ξεκινώντας αρχικά την παραγωγή για μικρά φιαλίδια, περιεκτικότητας 25 – 80 ml, προς διάθεση στο ευρύ κοινό μέσω των εμπορικών καταστημάτων, ενώ το επόμενο διάστημα άρχισε και την παραγωγή φιαλών 300 – 1.000 ml.

Η κίνηση αυτή ήταν και μια μοναδική ευκαιρία για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ξενοδοχειακή αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2020: Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω κατηγορία για τους έξι πρώτους μήνες του έτους συρρικνώθηκε κατά 61% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεψαν στα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν όπως προγραμμάτιζαν, ενώ πολλά από αυτά παρέμειναν και συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά.

Αυτή η μείωση, μάλιστα, ήταν πιο έντονη στην εγχώρια αγορά, αγγίζοντας το 71%, ενώ οι πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
Κατά την πρόσφατη παρουσίαση, εξάλλου, των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μενέλαος Τασόπουλος επιβεβαίωσε τη συμβολή της παραγωγής των αντισηπτικών ως αντιστάθμισμα των χαμένων εσόδων από τα ξενοδοχεία τονίζοντας ότι «η είσοδός μας στην αγορά των βιοκτόνων και απολυμαντικών βοήθησε ώστε να ανακτηθεί μέρος των απωλειών από την ξενοδοχειακή αγορά ενώ μας έδωσε και την ευκαιρία να καλύψουμε στο βαθμό που μπορούσαμε την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για προσιτά βιοκτόνα κι απολυμαντικά».

Γεράσιμος Λειβαδάς (Πρόεδρος ΣΕΙΒ): Μικρό το κέρδος – Αργά τα αντανακλαστικά του ΕΟΦ σχετικά με τις άδειες

Για την απρόσμενη είσοδο εταιριών χωρίς προηγούμενη εξειδίκευση και δραστηριοποίηση στον χώρο των ιατρικών αναλωσίμων μιλά στο THECEO.GR ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Γεράσιμος Λειβαδάς, υποστηρίζοντας ότι έγινε λόγω αρχικής δυσκολίας στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών και ότι σταδιακά θα εξασθενήσει, εφόσον βρεθεί έγκαιρα το εμβόλιο: «Δεν θεωρώ ότι η είσοδος νέων παικτών που δεν έχουν στενή σχέση με το χώρο στην παραγωγή προϊόντων όπως μάσκες και αντισηπτικά θα ανακατέψει την τράπουλα στον κλάδο. Επί της ουσίας, παρά την μεγάλη ζήτηση, μιλάμε για μικρές, τηρουμένων των αναλογιών ποσότητες, οι οποίες σταδιακά και μόλις αρχίσει να εξασθενεί ο ιός και τα μέτρα, θα γίνουν ακόμα μικρότερες».

Ο κ. Λειβαδάς δίνει μία άλλη διάσταση στο θέμα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι αρχικά είναι πιθανό κάποιοι να ξεκίνησαν να παράγουν ξαφνικά τα εν λόγω προϊόντα, χωρίς να έχουν τις σχετικές άδειες: «Το θεωρώ και απ’ όσο γνωρίζω, ένα υπαρκτό σενάριο. Όχι τόσο στις μεγάλες εταιρίες, όσο στις πιο μικρές. Εκτιμώ ότι ειδικά την πρώτη περίοδο, μέσα στην άνοιξη, ο ΕΟΦ επέδειξε αργά αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες και τα μηχανήματα παραγωγής τους».