Με άνοδο και νέα ρεκόρ η Γουολ Στριτ

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 105,94 μονάδων (+0,37%), στις 28.621,39 μονάδες. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόλις πέντε έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ όλες οι υπόλοιπες ακολούθησαν το γενικότερο κλίμα και έκλεισαν με κέρδη. Της ανοδικής κίνησης ηγήθηκαν οι τίτλοι της Apple (+1,98%), της JP Morgan Chase (+1,06%) και της Walgreens Boots Alliance (+0,94%).

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 69,51 μονάδων (+0,78%), στις 9.022,39 μονάδες. Ο Nasdaq κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να σπάσει το φράγμα των 9.000, σημειώνοντας το δέκατο διαδοχικό ιστορικό υψηλό του αλλά και την ενδέκατη συνεχή ανοδική συνεδρίαση.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε ενισχυμένος κατά 16,53 μονάδες (+0,51%), στις 3.239,91 μονάδες.

Από τις επί μέρους μετοχές ξεχώρισαν ο τίτλος της Amazon που έκλεισε με κέρδη 4,45% μετά την ανακοίνωση πωλήσεων ρεκόρ κατά την εορταστική περίοδο, που ξεπέρασαν το 1 δισ. τεμάχια, αλλά και η μετοχή της Apple με άνοδο 1,98%, καθώς εκτιμάται ότι η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας θα είναι επωφελής για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 1% εμφάνισε ο τίτλος της Boeing, που μόλις τη Δευτέρα προχώρησε στην αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα

H συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street παρά την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της εορταστικής περιόδου και την αισιοδοξία που επικρατεί στην οικονομία για τη συμφωνία με την Κίνα. Οι επενδυτές εστίασαν στις θετικές δηλώσεις από ΗΠΑ και Κίνα σχετικά με την ολοκλήρωση της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας, με τις επίσημες υπογραφές να αναμένονται με στις αρχές Ιανουαρίου. Αισιοδοξία που στηρίζεται στα πρόσφατα σχόλια τόσο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και Κινέζων αξιωματούχων που κατέδειξαν ότι η αρχική συμφωνία έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία για την επισημοποίησή της. Ακολούθησε η δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Εμπορίου Κίνας, που τόνισε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την υπογραφή της αρχικής εμπορικής συμφωνίας.

Το καλό κλίμα ενισχύσε η έκθεση της Mastercard που καταγράφει αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις διαδικτυακές πωλήσεις να φτάνουν στο 14,6% των συνολικών πωλήσεων και τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, που παραμένει ισχυρή με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να μειώνονται και μάλιστα περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.