Με δάνεια, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους χτίζει ο ΟΛΠ επενδύσεις €600 εκατ.

O ΟΛΠ εξασφάλισε δάνειο 140 εκατ. ευρώ 20ετούς διάρκειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Τί σημαίνει αυτό; Ότι με την συνεισφορά και εθνικών πόρων και πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ΟΛΠ θα βάλει μικρότερο ποσό ιδίων κεφαλαίων για τις επενδύσεις που θα κάνει. Συνεπώς και με δεδομένο ότι οι επενδύσεις αυτές θα φέρουν αυξημένη δραστηριότητα στο λιμάνι, ενισχύονται οι προοπτικές του ΟΛΠ αλλά και τα κέρδη του μακροπρόθεσμα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Η πρώτη δόση του δανείου είναι 100 εκατ. ευρώ και θα εκταμιευθεί μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευτεί παράλληλα με την πρόοδο των έργων.

Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη στην Αθήνα παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας  Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου της COSCO Shipping Corporation Xu Lirong, από τον Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον Πρόεδρο Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Yu Zenggang και τον Αθανάσιο Λιάγκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.

Εγγυητής του δανείου της ΕΤΕπ είναι η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας (CEXIM). Η σχετική σύμβαση εγγύησης μεταξύ ΟΛΠ – CEXIM επίσης υπεγράφη σήμερα παρουσία της Προέδρου της CEXIM κας HU Xiaolian και του κ. Αθανάσιου Λιάγκου από την ΟΛΠ Α.Ε.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη στήριξη της ΕΤΕπ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα χαιρετίζει τη στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε έργα που θα μεταμορφώσουν το λιμάνι του Πειραιά. Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 50 χρόνια και διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοπιστωτική εμπειρία στη χρηματοδότηση σημαντικών λιμανιών στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο».

Ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η ανάπλαση του λιμανιού του Πειραιά θα ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας και υπόλοιπου κόσμου και θα εξασφαλίσει στη χώρα έναν παγκόσμιας κλάσης θαλάσσιο κόμβοlogistics. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει την ευχαρίστηση να χορηγήσει ένα μακροπρόθεσμο, 20ετές δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ για τον κύριο ναυτιλιακό κόμβο της Ελλάδας και κυριότερο λιμάνι της Μεσογείου. Η στήριξη από την ΕΤΕπ αντικατοπτρίζει τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια και τη σημασία που έχει η εξασφάλιση ανταγωνιστικών μεταφορικών συνδέσεων για την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη».

Ο Yu Zenggang Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., δήλωσε: «Οι πρόσφατες επενδύσεις δείχνουν πώς οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να είναι επωφελείς για την Ελλάδα. Η επιβεβαίωση της στήριξης ύψους 140 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έρχεται ύστερα μια διαδικασία ενδελεχούς αξιολόγησης και αντικατοπτρίζει τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του λιμανιού του Πειραιά».

Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις στον Πειραιά

Οι νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου κέντρου logistics, την κατασκευή ενός νέου κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, την επέκταση των σταθμών διακίνησης αυτοκινήτων, τη βελτίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και την αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με τον ΟΛΠ οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά θα ενισχύσουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών και θα επιτρέψουν την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας και των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων.
Το λιμάνι του Πειραιά είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, και κατατάσσεται 32ο παγκοσμίως.