Ιταλία: Μεγάλο όμιλο με βλέψεις στην Ευρώπη γεννά η συμφωνία συγχώνευσης Nexi-SIA στον κλάδο ηλεκτρονικών συναλλαγών

Οι δύο ιταλικές εταιρείες Nexi και SIA, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ηλεκτρoνικών πληρωμών ανακοίνωσαν την Δευτέρα 5/10 ότι συμφώνησαν να συγχωνευτούν μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πολλούς μήνες, δημιουργώντας  έναν μεγάλο όμιλο με έσοδα 1,8 δισ. και για να επεκταθούν στην Ευρώπη.

H SIA ελέγχεται από τον ιταλικό κρατικό οργανισμό επενδύσεων Cassa Depositi e Prestiti (CDP) και αποτιμήθηκε 4,6 δισ. ευρώ περίπου το μισό της αξίας της Nexi.

Μετά τη συγχώνευση ο κρατικός οργανισμός επενδύσεων CDP θα κατέχει περίπου το 25% των μετοχών του νέου σχήματος και θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος ενώ άλλοι βασικοί μέτοχοι θα είναι οι σημερινοί μέτοχοι της Nexi δηλαδή οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων Advent, Bain Capital και Clessidra, που όλες μαζί θα κατέχουν το 23% (μέσω του επενδυτικού οχήματος Mercury).

Η Nexi είναι επικεντρωμένη στην ιταλική αγορά ενώ η SIA πραγματοποιεί το ένα τρίτο των εσόδων της στο εξωτερικό. Ο μεγαλύτερος εγχώριος πελάτης της SIA είναι η τράπεζα UniCredit και η πρόσφατη συμφωνία για την ανανέωση της συνεργασίας τους αφαίρεσε ένα μεγάλο εμπόδιο της συγχώνευσης.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις εδώ και ενάμισι χρόνο προσπαθώντας να επιλύσουν διαφορές εταιρικής διακυβέρνησης και αποτίμησης. Μαζί θα έχουν μερίδιο αγοράς 70% στην Ιταλία.

«Αυτή είναι μια στρατηγική συναλλαγή για τις επιπτώσεις της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω ψηφιακών πληρωμών», δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας Stefano Patuanelli στο Facebook.

Η δήλωση του υπουργού βιομηχανίας αντανακλά την προσπάθεια της Ρώμης για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς οι Ιταλοί προτιμούν τα μετρητά.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια άλλων συμφωνιών ενοποίησης στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως της εξαγοράς της Ingenico ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γαλλική Wordline για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο.

Ρόλο συμβούλων της Nexi έχουν η Bank of America, η Mediobanca και η HSBC, ενώ η JPMorgan και η Rothschild εκπροσώπησαν τη SIA. Η Intesa Sanpaolo και η Nomura ήταν σύμβουλοι της Mercury, το όχημα ιδιωτικών κεφαλαίων που ελέγχει τη Nexi.