Μία δήλωση με προεκτάσεις του Β. Κικίλια: Κομμάτι της εθνικής ασφάλειας το υγειονομικό

Σε συνέντευξη που έδωσε το Politico, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η υγειονομική ασφάλεια είναι πλέον κομμάτι της εθνικής ασφάλειας, ότι πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές έκτακτης ανάγκης και ότι Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συστήματα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας δεν έμεινε απαθής από την «αφασία» της ΕΕ λέγοντας ότι ότι «αιφνιδιάστηκε η δυτική κοινωνία και φάνηκε η ένδεια του συστήματος. Απόδειξη ότι ο κοινός μηχανισμός προμηθειών (European common procurement), στον οποίο δεχτήκαμε να είμαστε μέρος, δεν έχει προχωρήσει. Η λέξη solidarity ακούστηκε πολλές φορές, όμως αυτό δε μπόρεσε να μετουσιωθεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Η δήλωση του Κικίλια είναι πάντως ενδεικτική ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικά ποσά από το υπό συζήτηση αναπτυξιακό ταμείο και όχι μόνο. Το εάν θα το πετύχει δεν σχετίζεται μόνο με το ύψος των ποσών, αλλά με το τί θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος και τι όχι.
Γιατί μέχρι τώρα η ΕΕ κλείνει τα αυτιά στις επιδοτήσεις και συζητά μόνο για δάνεια με ευνοϊκούς όρους.