Μικρό το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα λόγω Ισπανίας, που έκανε τη μεγαλύτερη έκδοση όλων των εποχών

Υποτονικό ενδιαφέρον και περιορισμένες πιέσεις στις τιμές των ομολόγων κυριάρχησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αρχικά να προσεγγίζει το 1,40% για να υποχωρήσει αργότερα στο 1,38% (από 1,39% που κυμαινόταν χθες), ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου υποχώρησε οριακά στο 0,489%, από 0,50%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι στρέφεται στις μεγάλες κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχωρούν άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά, στην Ιταλία οι προσφορές για το νέο 30ετές ομόλογο το οποίο δημοπρατήθηκε σήμερα ξεπέρασαν τα 38 δισ. ευρώ. Το Βέλγιο δέχθηκε σήμερα επίσης προσφορές άνω των 23 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο που δημοπράτησε. Οι δημοπρασίες αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την «ιστορική» έξοδο της Ισπανίας στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, στην οποία οι επενδυτές προσέφεραν 53 δισ. ευρώ – ποσό που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για όλες τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης – έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει το ισπανικό δημόσιο.

Στην ΗΔΑΤ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,38%, από 1,39% χθες, έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58%, από 1,59%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1148 δολάρια από 1,1127 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικό το κλίμα για το δολάριο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι οι κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται με τους πρόσφατους, υψηλούς ρυθμούς, καθώς η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Euribor

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,248%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,326%, στο 3μηνο στο -0,389% και στο μήνα στο -0,462%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1142 δολάρια.