Μητσοτάκης: Επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα το 1ο εξάμηνο του 2021

Τον βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου το ενδιαφέρον μονοπώλησε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να βάλει τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης και να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο α΄τρίμηνο ή το αργότερο μέσα στο α΄εξάμηνο του 2021 και με αυτούς τους στόχους θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη στη Φρανγκφούρτη για να συναντήσει τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Κριστίν Λαγκάρντ. Η στόχευση του Πρωθυπουργού αν επιτευχθεί, τότε μπορεί να φέρει νωρίτερα και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας που λήγει κανονικά (μετά την εξαμηνιαία παράταση που έλαβε το καλοκαίρι του 2019) στα μέσα του 2022. Κι αυτό γιατί εάν επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα στο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και η χώρα τηρεί τους γενικότερους δημοσιονομικούς στόχους, τότε μπορεί να εξέλθει της ενισχυμένης εποπτείας λίγο νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που αφορούν σε αυτούς τους στόχους της μακροοικονομικής πολιτικής:
«Σήμερα το πρωί, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω σύντομα για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται ακόμα σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης. Ο σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και βέβαια να μπορέσουμε να επιστρέψουμε, όπως έχω δηλώσει, μέσα στο 1ο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση και στο “φθηνό χρήμα”, το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα βρίσκομαι στη Φρανκφούρτη την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα, για να έχω μία αναλυτική συνάντηση με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ την οποία και ευχαριστώ για τα καλά λόγια τα οποία έχει πει πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».