Μητσοτάκης: Η καλύτερη απάντηση για το πως πάει η οικονομία είναι οι αγορές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και στην επίκαιρη ερώτηση που ο κ. Τσίπρας κατέθεσε με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», ξεκίνησε αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης και στους μουσαμάδες, που η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβαλε σε σταθμό του μετρό για να κάνει εγκαίνια ενός σταθμού, η κατασκευή του οποίου όμως δεν είχε ολοκληρωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του είπε:  «δεν έχετε καταφέρει να απαντήσετε σε ένα ερώτημα. Εάν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά στην Ελλάδα, τότε γιατί χάσατε τις εκλογές; Και εάν τα πράγματα σήμερα πάνε τόσο άσχημα όσο λέτε, τότε γιατί η κοινωνία έχει τελείως διαφορετική εικόνα από την εικόνα που παρουσιάζετε εσείς;

Φοβάμαι ότι τα μαθήματα από την θητεία σας από τη δική σας κυβέρνηση δεν έγιναν παθήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε ότι κύριε Τσίπρα, εσείς ανακαλύψατε τους μικρομεσαίους και τη μεσάια τάξη, που τους διαλύσατε και τους υπερφορολογήσατε; Εσείς αναφερθήκατε στην πρόθεσή σας να μειώσετε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Όμως θυμούνται όλοι, ότι εσείς πήγατε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%.»

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα «Ποιά είναι η κατάσταση στην οικονομία σήμερα;», επεσήμανε ότι οι αγορές είναι αυτές που αποτυπώνουν την κατάσταση της οικονομίας. Και συνέχισε λέγοντας «Πάμε να δούμε τί κάνατε εσείς και τι κάνουμε εμείς. Δανειστήκατε με 10ετές ομόλογο στις 12 Φεβρουαρίου 2019 με επιτόκιο 3,9%.  Η Νέα Δημοκρατία δανείστηκε σε συνθήκες πανδημίας με 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση, κύριε Τσίπρα.»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα του Eurogroup της 11 Ιουνίου 2020, που σύμφωνα με τα πρακτικά το Eurogroup δηλώνει ότι η Ελλάδα προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις και τα κατάφερε καλά και στη διάρκεια της πανδημίας.

Υπογράμμισε, ότι το Εurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.