Μητσοτάκης: Να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει διάλογο η Τουρκία – Eχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ενόψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων.

Ζωτικός χώρος για την Ευρώπη η Μεσόγειος

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της ευρωμεσογειακής συνόδου λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες.

Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης» αναφέροντας με νόημα ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Θα αποτρέψουμε το διχασμό της Ευρώπης

Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα της Μόριας κάνοντας λόγο για «θλιβερά γεγονότα» και «ταραχές όταν κάποιοι μετανάστες αντέδρασαν σε τεστ για τον κοροναϊό».

Ευχαριστώ Μέρκελ-Μακρόν για τα ασυνόδευτα της Μόριας

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ και Μακρόν για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος κάνουν πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ωστόσο άφησε αιχμές για τη μέχρι τώρα στάση της ΕΕ λέγοντας ότι «κάποια στιγμή να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του ευρωπαϊκού προβλήματος» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις αλληλεγγύης».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το πλαίσιο μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που παρουσίασε ο Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «με καλύπτει […] για να πετύχουμε εκεί που είχαμε αποτύχει στο παρελθόν».