Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο, και η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, διεμήνυσε στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, χαρακτηρίζοντας ως άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης.
“Θα επαναλάβω αυτονόητα πράγματα για την συμπεριφορά των εξ ανατολής γειτόνων μας… H ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επιμονής παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης που απορρέει: 1ον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. 2ο διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία οπότε αυτό απαιτηθεί, και 3ον, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος μας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου: ΕΕ, Ρωσία, Αίγυπτος, Ισραήλ… Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς σύμμαχους” ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δίκαιου ως προϋπόθεση καλής γειτονιάς για αυτό είμαστε σταθερά υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Eυκαιρία να επιβεβαιωθούν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας χαρακτήρισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας.
Πρωτοβουλία να φιλοξενηθούν στη Σερβία ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανέλαβε ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη στάση του σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά υποψήφια προς ένταξη χώρα. Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως και προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία για την ένταξή της.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη δήλωση του Σέρβου Προέδρου για την ετοιμότητα της χώρας του να προμηθευτεί φυσικό άεριο από τους αγωγούς.
Η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια συνορά της, σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος
Την ικανοποίησή του για την υπογραφή του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σερβίας στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τόνισε πως η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια συνορά της. Και υπογράμμισε πως η Σερβία θα υποστηρίξει την Ελλάδα και στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.