
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τα μέτρα για την ηλεκτροκίνηση ανακοίνωσε πως το συνολικό όφελος για την αγορά, συντήρηση και διατήρηση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου θα είναι 10.000 ευρώ.
Η πολιτεία θα επιδοτεί το 25% του κόστους του αυτοκινήτου ενώ οι ιδιοκτήτες θα εξοικονομούν περί τα 2.000 ευρώ ετησίως από τον ανεφοδιασμό και συντήρηση.
Εξήγγειλε κίνητρα όπως η απαλλαγή από τα τέλη στάθμευσης για 2 χρόνια, εξαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα ως προς τις δαπάνες για φόρτιση, ενώ από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% ή το 70% στα νησιά για το κόστος αγοράς.
Στόχος είναι να πουληθούν 14.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την περίοδο που θα είναι σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή για 18 μήνες, με απώτερο στόχο το 2030 να αναλογεί 1 ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάθε 3 που θα αγοράζονται. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 1%.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την επιδότηση 20% για την αγορά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και 40% για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.
Επίσης, ανακοίνωσε φορολογικά κίνητρα για την αγορά και μίσθωση εταιρικών αυτοκινήτων καθώς και κίνητρα για τις υποδομές δηλαδή των σταθμών φόρτισης και εγκατάστασης. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα «Ηλεκτρικά» θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση εταιριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, αλλά και το 25% της αγοράς για τα ηλεκτρικά ταξί, τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν.
«Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, θα απαλλάσσονται για δύο χρόνια από τέλη στάθμευσης. Επίσης, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για την φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά, του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Και οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης ενώ αυξάνεται και ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Δεύτερος πυλώνας του σχεδίου οι εγκαταστάσεις φόρτισης
Η δεύτερη κατεύθυνση του Εθνικού Σχεδίου ρυθμίζει την απολύτως κρίσιμη αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει επίσης τις υποδομές υποστήριξης των νέων οχημάτων. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Αυτοί θα αναπτύσσουν τα δίκτυα και τα σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Θα είναι δηλαδή οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων. Και οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης θα συνεργάζονται με τη σειρά τους με τους φορείς εκμετάλλευσης. Και το συντονιστικό ψηφιακό κέντρο συντονιστικής διαχείρισης θα έχει την ευθύνη για την διαλειτουργικότητα όλων των υποδομών και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πιστοποιούνται σε ένα ενιαίο μητρώο ηλεκτροκίνησης.
Νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις
Η τρίτη πτυχή περιλαμβάνει τα κίνητρα για την εγκατάσταση καινούργιων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης. Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις για δημιουργία παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Αρκαδίας, όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση.
Ποιά είναι αυτά τα κίνητρα; Η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες, οι οποίες θα εγκατασταθούν εκεί θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας.
Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έξοδά τους προσαυξημένες κατά 15%.
Οικοδομές με φορτιστές
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης την υποχρέωση κάθε νέας οικοδομής να έχει ηλεκτρική εγκατάσταση για την φόρτιση οχημάτων και σημεία φόρτισης θα προστεθούν και σε υφιστάμενες πολυκατοικίες.
Το 25% των οχημάτων του δημοσίου ηλεκτρικά από τον Αύγουστο του 2021
Τον τόνο ως προς τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να δώσει το δημόσιο. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως έως τον Αύγουστο του 2021 θα υπάρχει ποσόστοση 25% ηλεκτρικών σε όλες τις προμήθειες οχημάτων και πρώτα από όλα με τους στόλους των λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη:


































