Μητσοτάκης: Το «ευχαριστώ» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά των $100 εκατ. και το μήνυμα για τις ΜΕΘ

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλο και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης των πολύ σημαντικών πόρων που θα διαθέσει το Ίδρυμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανέλαβε.

Σε συνέχεια των επικοινωνιών του με εντατικολόγους και εμπειρογνώμονες του χώρου της Υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τόνισε εκ νέου πως θα μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στην Ελλάδα ανεπίτρεπτα φαινόμενα όπου απεγνωσμένοι ασθενείς επιστρατεύουν ή αναζητούν πολιτικές γνωριμίες για να εξασφαλίσουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναγνωριστεί με πολλούς τρόπους το έργο όλων των μαχητών πρώτης γραμμής και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση φρόντισε για την καταβολή έκτακτου Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της κατάρτισης και χρηματοδότησης προγραμμάτων για την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού που θα υπηρετήσει στις ΜΕΘ.

Συζητήθηκαν, επίσης, άλλα μέτωπα όπου το ΙΣΝ, χάρη στην πλούσια εμπειρία του, μπορεί να βοηθήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, με προηγμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, όπως η περαιτέρω αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της υγείας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας. Να ξαναπώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη νέα μεγάλη δωρεά την οποία κάνετε και η οποία, προφανώς, σε μεγάλο βαθμό θα αφορά και την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Covid-19. Εξάλλου, είστε παλιοί γνώριμοι και στο χώρο της Υγείας. Κάνατε σημαντικότατες δωρεές όταν τα πράγματα ήταν σε συνθήκες κανονικότητας και ευχαριστούμε πάρα πολύ που, για άλλη μία φορά, έρχεστε να συνεισφέρετε σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Πρέπει να πούμε βέβαια ότι επειδή υπήρξε μία, θα έλεγα, ασυνήθιστη για τα δεδομένα της χώρας συμμόρφωση και αίσθηση εθνικής αποστολής, τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Αυτό, όμως, αυξάνει τις υποχρεώσεις να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση. Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο. Και γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση από μία συνθήκη σαφέστατα υποδεέστερη άλλων χωρών ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Παρότι έχουμε καταφέρει και έχουμε προσθέσει κρεβάτια εντατικής με μεγάλη ταχύτητα, εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και θα ήθελα να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτή τη σημαντική δωρεά. Να αναφέρω ενδεικτικά μόνο στην αρχή της συζήτησής μας κάποιες πρώτες σκέψεις που έχουμε κάνει εμείς και μετά θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις.