Νέα κορυφή για το Χρηματιστήριο Αθηνών και επιστροφή ορισμένων μετοχών σε επίπεδα πριν το 2010

Νέα άνοδος 1,25% και νέα κορυφή 873,62 μονάδες για το Χρηματιστήριο με κατασκευές και ενέργεια. Ο Γενικός Δείκτης τιμών συνέχεια κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Τρίτης την ανοδική του πορεία αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Έκλεισε υψηλότερα 1,25% στις 873,62 μονάδες που αποτελούν νέα μέγιστη τιμή τρέχοντος έτους και μάλιστα έκλεισε κοντά και στο υψηλό ημέρας.

Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν οι μετοχές από τους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας, οι οποίοι αναμένεται να ωφεληθούν τα μέγιστα από το χρήματα που θα εισρεύσουν από το ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τα έργα του ταμείου ανάκαμψης σχεδιάστηκαν με κριτήριο την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Με άλλα λόγια οι μεγάλες εταιρείες που έχουν την δύναμη να αναλάβουν έργα θα λάβουν και τη μερίδα του λέοντος.

Έτσι, η τιμή της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα με άλμα 3,71% έκλεισε πάνω από 10 ευρώ προσεγγίζοντας τιμές που είχε πριν το 2010, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Παρόμοια πορεία διαγράφει και η μετοχή της Μυτιληναίος, η οποία σήμερα έκλεισε με άνοδο 3,38% στα 14,06 ευρώ.

Ανάλογη ήταν και η άνοδος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,49% αλλά η τιμή της παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (1,514 ευρώ) δηλαδή σε σύγκριση με τα επίπεδα τιμών που είχε παλαιότερα καθώς δεν έχει ακολουθήσει την μακροχρόνια ανοδική πορεία των άλλων μετοχών. Κέρδη άνω του 3% και συγκεκριμένα 3,31% είχε και η Motoroil, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία.
Επίσης στον κλάδο των αναπτύξεων και εκμετάλλευσης ακινήτων η μετοχή της Lamda Development ενισχύθηκε 2,58% στα 7,55 ευρώ.

Άλλες μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη ήταν ΕΥΔΑΠ +2,25%, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ +1,73% της ΔΕΗ +1,45%, της coca Cola +1,47%.

Στις τράπεζες ο κλαδικός δείκτης είχε οριακή μεταβολή +0,07% αλλά υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τις επί μέρους μετοχές. Η Alpha Bank έκλεισε με μικρή άνοδο 0,58%, η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 0,71%, η Eurobank με πτώση -1,31% και η Πειραιώς με σημαντικά κέρδη +8%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα.