Νέα πτώση 1,02% για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η τέταρτη στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις

Με πτώση 1,02% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη 14/1 με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να διαμορφώνεται στις 794,03 μονάδες, επιστρέφοντας σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων. H αξία των συναλλαγών ήτνα οριακά μεγαλύτερη των 70 εκατ. ευρώ. Η σημερινή πτώση είναι η τέταρτη κατά τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που δείχνει ότι έχει διαταραχθεί η ανοδική πορεία. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα νέους καταλύτες για να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους και η αγορά να επιστρέψει σε ανοδική πορεία ή να διαμορφώσει άλλη τάση στην περίπτωση που χειροτερεύσει η κατάσταση με την πανδημία.

Ο κλάδος που βαραίνει τον Γενικό Δείκτη και σταμάτησε να τον ενισχύει είναι των τραπεζικών με τον κλαδικό δείκτη να υπο-αποδίδει υποχωρώντας 1,98%, παρά τα όσα θετικά καθημερινά δημοσιεύονται. Όμως η κατάσταση στις τράπεζες έχει επιβαρυνθεί λόγω της πανδημίας και της αναστολής της εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα. Μένει να φανεί εάν θα παραταθεί περαιτέρω ή όχι η ανατολή της εφαρμογής του.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε 2,36%, της Εθνικής Τράπεζας -3,53%, της Eurobank -0,79% και της Τράπεζα Πειραιώς -0,91%.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης Τέρνα Ενεργειακή (-3,31%) που δεν έχει συνηθίσει σε τόσο μεγάλες πτώσεις, η Jumbo -2,17%, η Motoroil -1,85% και τα Ελληνικά Πετρέλαια -1,07%.

Από τα αρνητικά γεγονότα της ημέρας η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές που διεκδικούν την εταιρεία (Μπάκος και Καϋμενάκης) δεν άσκησαν το δικαίωμα αγοράς επί πακέτου μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι υπό τροποποίηση και θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τη μεταβίβαση του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών, το οποίο ανήκει στους αδελφούς Καλλιτσάντση. Η είδηση οδήγησε πτώση 2,78% στα 1,609 ευρώ την τιμή της μετοχής ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν η Coca Cola +0,69%, ο ΟΛΠ +0,96%, και η Intralot +20%, λόγω των συζητήσεων για αναδιάρθρωση των χρεών.