Νέα συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου για την Energean

Την υπογραφή νέου συμβολαίου (Gas Sales and Purchase Agreement) για την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas, που εδρεύει στην Αθήνα, αλλά έχει βάση το Λονδίνο (είναι εισηγμένη στο LSE και στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ). Το συμβόλαιο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπογράφηκε με την εταιρεία MRC Alon Tavor Ltd., ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, και αφορά την πώληση 0,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως ή έως 8 δισ. κυβικών μέτρων συνολικά στην διάρκεια του συμβολαίου. Η προμήθεια του αερίου θα ξεκινήσει με την έναρξη παραγωγής αερίου από το Καρίς για μία περίοδο 15 ετών από την ημέρα υπογραφής. Η Energean εκτιμά ότι το νέο συμβόλαιο θα προσθέσει έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της ισχύος του.

Επίσης, η Energean υπέγραψε τροποποίηση στο συμβόλαιο με την ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού OPC Rotem με την οποία αυξάνεται η ετήσια ποσότητα του πωλούμενου φυσικού αερίου κατά 0,2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, χωρίς να μεταβάλλεται η συνολική ποσότητα του συμβολαιοποιημένου αερίου.

Συνολικά, η Energean έχει υπογεγραμμένα οριστικά συμβόλαια για 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ισραηλινή αγορά. Επιπλέον, έχει υπογράψει αρχικές συμφωνίες με τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού I.P.M Beer Tuvia και Or Power Energies για την πώληση επιπλέον 1,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως συνολικά.

Πρίνος

Να θυμίσουμε πως η Energean Oil & Gas άρχισε να επιχειρεί με την απόκτηση των αδειών του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, στον Κόλπο της Καβάλας, το 2007, διαθέτοντας μόλις 2 εκατ. βαρέλια διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου και είναι η μοναδική παραγωγός εταιρεία υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η Energean επιχειρεί επίσης στο Κατάκολο Πύργου Ηλείας όπου σε θαλάσσια περιοχή βρίσκεται το μοναδικό αποδεδειγμένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο έχει περάσει σε φάση 25ετούς εκμετάλλευσης από το Νοέμβριο του 2016. Επιπλέον, η εταιρεία συμμετέχει με 40% στις χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας οι οποίες, με Operator και κάτοχο του 60% των αδειών την ισπανική Repsol, βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο.
Το Νοέμβριο του 2019, η Energean υπέβαλε προς τις αρμόδιες κυπριακές αρχές αιτήσεις για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021, μέσω της ανάπτυξης αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου.

Καρίς

Σύμφωνα με την έκθεση (Competent Persons Report – CPR) του ανεξάρτητου οίκου NSAI (Netherland Sewell & Associates, Inc.’s), τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν, η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί το μεγαλύτερο project της Energean, διαθέτουν 63 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 31,8 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων διαπιστωμένα (2P) αποθέματα καθώς και 4 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου και 1 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων δυνητικά (2C) αποθέματα. Στην Energean αναλογεί το 70% αυτών, ήτοι συνολικά 275,4 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου διαπιστωμένα (2P) αποθέματα.

Η αγορά του Ισραήλ, στην οποία η Energean αναπτύσσει τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές φυσικού αερίου στον κόσμο, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,5% στην περίοδο 2006-2016, φτάνοντας τα 9,7 δισεκ. κυβικά μέτρα σε ετήσια κατανάλωση. Η ζήτηση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 10,3 δισεκ. κυβικά μέτρα to 2017 και τα 10,9 δισεκ. κυβικά μέτρα το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που χρησιμοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση (Adiri Committee Report). H κατανάλωση αναμένεται να φτάσει τα 14,3 δισεκ. κυβικά μέτρα το 2025 και τα 25,8 δισεκ. κυβικά μέτρα το 2042.

Η Energean θα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη κοιτασμάτων της περιοχής της ΝΑ. Μεσογείου με την χρησιμοποίηση του “Energean Power”, μιας Πλωτής Μονάδας Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO). Στο “Energean Power” θα είναι εφικτό να συνδεθούν και να αναπτυχθούν κοιτάσματα στο Ισραήλ αλλά και γειτονικές ανακαλύψεις, δημιουργώντας έτσι έναν κόμβο φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.