Ο 46χρονος Πασκάλ Ντόναχιου, η έκπληξη του Eurogroup αναλαμβάνει καθήκοντα

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου (Paschal Donohoe) 46 ετών εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 το βράδυ μετά από σχετική ψηφοφορία των υπουργών οικονομικών των κρατών που απαρτίζουν την ευρωζώνη. Ο Ντόναχιου διαδέχεται τον πορτογάλο Μάριο Σεντένο και αναλαμβάνεει καθήκοντά την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020.

Η ανάδειξη του 45χρονου Πασκάλ Ντόναχιου θεωρείται έκπληξη γιατί όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδιναν φαβορί για την εκλογή την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο. Η εκλογή έγινε σε δύο γύρους, στον πρώτο κανένας δεν συγκέντρωσε τουλάχιστον 10 ψήφους για να εκλεγεί. Ο Λουξεμβούργιος υποψήφιος Πιέρ Γκραμένια που τερμάτισε τρίτος αποχώρησε, ενώ στον δεύτερο γύρο έμειναν Ντόναχιου-Καλβίνο για να επικρατήσει ο Ιρλανδός.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με εξαίρεση χώρες, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, που είχαν δημοσιοποιήσει τη στάση που θα κρατούσαν για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει επίσημη εικόνα στην παρούσα φάση. Είναι όμως βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος είχε την στήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης. Είχε επίσης τη στήριξη της Ολλανδίας και των περισσότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την διαφορά την έκαναν οι μικρές χώρες. Την κ. Καλβίνο φαίνεται ότι την στήριξαν όλες οι μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), καθώς και η Πορτογαλία.

O Πασκάλ Ντόναχιου, υπουργός Οικονομικών από το 2017, θεωρείται στη χώρα του πετυχημένος, αφού συνετέλεσε στο να βρει ξανά η ιρλανδική οικονομία τον βηματισμό που είχε χάσει στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και για αρκετά χρόνια μετά. Το 2018 πέτυχε το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα στη χώρα του μετά την κρίση του 2008 και αυτό του πιστώθηκε. Θεωρείται χαμηλών τόνων και συμβιβαστικός. Ο νέος Πρόεδρος του Εurogroup αναλαμβάνει ένα καίριο ευρωπαϊκό πόστο σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή, καθώς αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι τα ελλείμματα του νότου και η προβληματική Ελλάδα, αλλά η αντιμετώπιση μιας απρόσμενης κρίσης,  που έχει οδηγήσει σε μία πρωτοφανή ύφεση την Ευρώπη. Μάλιστα, το Eurogroup είναι αυτό που έχει μέχρι στιγμής θεσμοθετήσει την οικονομική βοήθεια προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, παρέχοντας όμως κυρίως δάνεια στις χώρες.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου προέδρου Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι έβαλε τις βάσεις για μια ισχυρή ευρωζώνη, ενώ υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για να συνεχίσει το έργο του. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών για τις συνέπειες της πανδημίας, το μέλλον τους και τις δουλειές τους. «Θα εργαστώ με όλες τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ντόναχιου είπε ότι θα επιδιώξει να συνεισφέρει στη συζήτηση, ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει θέληση για συμφωνία.

Πριν από την εκλογή του είχε δηλώσει ότι ως υπουργός Οικονομικών στη χώρα του είχε βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και θέλει, όπως είπε, να χρησιμοποιήσει αυτήν την εμπειρία του στις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Πράγματι, ο κ. Ντόναχιου πέρασε από δάφορες κυβερνήσεις, συνασπισμού ή μονοκομματικές και κατάφερε να επιβιώσει ενώ έχει εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα.

Μειονέκτημα για τον κ. Ντόναχιου θεωρείται ότι δεν προέρχεται από μεγάλη χώρα για να έχει και την ανάλογη πολιτική στήριξη. Αυτό το είδαμε και την περίοδο του Μάριο Σεντένο, ο οποίος δεν κατάφερε να τονίσει ιδιαίτερα την παρουσία του, αφού οι αποφάσεις που προώθησε ήταν ελάχιστες.

Βιογραφικό 

Ο Paschal Donohoe (γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1974) είναι υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2017. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως υπουργός δημοσίων δαπανών και μεταρρυθμίσεων και υπουργός μεταφορών, τουρισμού και αθλητισμού από το 2014 έως το 2016 και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις από το 2013 έως το 2014.

Γεννήθηκε στο Phibsborough του Δουβλίνου και είναι γιος υπαλλήλου της ναυτιλιακής εαιρείας Stena Line. Σπούδασε στο St. Declan’s CBS έξω από το Δουβλίνο, πριν πάρει υποτροφία στο Trinity College Dublin. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά και αποφοίτησε με έπαινο. Από το Trinity College, επιλέχθηκε από την πολυεθνική εταιρεία Procter & Gamble, για εκπαίδευση. Πέρασε έξι χρόνια δουλεύοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ. Το 2003, επέστρεψε στην Ιρλανδία για να ακολουθήσει καριέρα στην πολιτική.

Ο Donohoe εξελέγη για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου το 2004. To 2007 απέτυχε να εκλεγεί στις γενικές εκλογές στην κεντρική εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου, αλλά δεν χάθηκε. Διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2007, ως εκπρόσωπος της Fine Gael Seanad για τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Ήταν μέλος της κοινής επιτροπής μεταφορών Oireachtas και της κοινής επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Oireachtas. Διορίστηκε Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Oireachtas για το Μέλλον της Ιρλανδίας στην Ευρώπη, από την Enda Kenny, τον Οκτώβριο του 2008. Στις 24 Μαρτίου 2009, ορίστηκε από τον Fine Gael υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Δουβλίνου, λόγω του θανάτου του Tony Γκρέγκορι, αλλά δεν εξελέγη. Ωστόσο εξελέγη στη δεύτερη καταμέτρηση των γενικών εκλογών του 2011 για να αναλάβει στη συνέχεια υπουργικές θέσεις.