Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα λίγα χρήματα σε πολλούς, άμεσα!

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Το αίτημα για λίγα χρήματα σε πολλούς έθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης στην πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, καθώς μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν ήταν αποτελεσματικά για το σύνολο της οικονομίας. 

Ο Σ. Καφούνης ζήτησε τη δημιουργία ενός ειδικού στοχευμένου δανείου, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, που θα αφορά αποκλειστικά τους πολύ μικρούς και θα δώσει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, σε όλη τη χώρα.

Εξειδικεύοντας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητο να καλύπτει αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000€ ετησίως και έως δέκα (10) εργαζόμενους, με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 25% του τζίρου ή τα 50.000 ευρώ.

Αυτονόητο είναι ότι οι τράπεζες που μέχρι σήμερα αδιαφορούν για όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα υποχρεούνται να κατευθύνουν ένα ποσό που με την μόχλευση θα ξεπερνά τα 500 εκ ευρώ, σε χιλιάδες νοικοκύρηδες μικρούς, που ενώ έχουν προοπτική και ελπίδα, είναι αποδεδειγμένα αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, γιατί δυστυχώς έως σήμερα από τα 5,2 δις μόνο 100 εκ ευρώ έχουν διατεθεί σε αυτοαπασχολούμενους και πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από τα προγράμματα του πρώην ΤΕΜΠΜΕ, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες εκ μέρους του ΕΤΕΑΝ ώστε να μεταφερθούν οι οφειλές στην Α.Α.Δ.Ε το γρηγορότερο δυνατό και να μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, όποτε και όπου εμφανιστούν. Είναι απαράδεκτο να μην τύχουν της εξαγγελθείσας ευνοϊκής ρύθμισης μέσω των 120 δόσεων κάποιοι συμπολίτες μας, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης τους.

Η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας συμφώνησε ότι θα στηρίξει και τις δυο τεκμηριωμένες και λογικές προτάσεις του Ε.Σ.Α και τα δυο μέρη δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση τους.