Ο Ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής ναύλωσε αεροσκάφος για να μεταφέρει Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ισραήλ

Πάνω από 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες Εβραίους και μη, πρόκειται να δεχθεί το Ισραήλ, η 9η χώρα στο κόσμο με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης-σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

To δε Tel Aviv είναι από τις πλέον  ακριβές πόλεις στο πλανήτη, θεωρείται δε η Νέα Υόρκη της Μεσογείου.

Εδώ λοιπόν η Ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τα σύνορά της στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Σ΄αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στη πρωτοβουλία του ΕλληνοΙσραηλινού επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος ενημέρωσε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προτίθεται με δικά του έξοδα να ναυλώσει ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ισραήλ.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Ayelet Shaked>

«Οι εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία και τα δεινά που βιώνουν οι πολίτες της κροταλίζουν την ψυχή και δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε αδιάφοροι».

Είπε ότι το Ισραήλ θα «φιλοξενήσει προσωρινά» 20.000 Ουκρανούς πολίτες που βρίσκονταν ήδη στη χώρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, κυρίως παράνομα, και δεν θα λάβει μέτρα για την απέλασή τους. Εγκρίθηκε μια επιπλέον ποσόστωση μετανάστευσης για 5.000 Ουκρανούς πολίτες που αναζητούσαν καταφύγιο στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου, είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet, περίπου 3.400 μη Εβραίοι Ουκρανοί έχουν φτάσει στο Ισραήλ από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, στους 150 από τους οποίους δεν επετράπη η είσοδος.

Η Shaked είπε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάθε Ουκρανός πολίτης που εισέρχεται στο Ισραήλ θα λάβει προσωρινή άδεια παραμονής για 3 μήνες. Πρόσθεσε ότι εάν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν βελτιωθεί, θα τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για τοπική εργασία.

Οι Ισραηλινοί πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων, είπε η Shaked, με όριο μία οικογένεια ανά αιτούντα. Τέτοια αιτήματα θα έχουν υψηλότερη προτεραιότητα, σημείωσε.

Κάθε Ουκρανός πρόσφυγας που θέλει να ταξιδέψει στο Ισραήλ θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών και να την παρουσιάσει κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο, είπε η Shaked, προσθέτοντας ότι η διαδικασία για την υποβολή αίτησης είναι σχετικά απλή και γρήγορη.

Συνολικά, το Ισραήλ θα φιλοξενήσει περίπου 25.000 μη Εβραίους Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε, επιπλέον των περίπου 100.000 αναμενόμενων αφίξεων Εβραίων από την Ουκρανία και τη Ρωσία (το Ισραήλ προφανώς αναμένει αφίξεις από την τελευταία λόγω της απότομης αύξησης της καταστολής καθώς η Μόσχα διεξάγει τον πόλεμο).

Η Shaked είπε ότι αυτός ήταν ένας απίστευτα υψηλός αριθμός για μια χώρα που δεν συνορεύει με την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το μικρό μέγεθος του Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία του κ. Μιωνή

 

Ο Ελληνο-Ισραηλινός επιχερηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής  οι πρόγονοι του οποίου έζησαν την κόλαση του Aoυσβιτς, ευαισθητοποιημένος από το δράμα του Ουκρανικού λαού ενημέρωσε την Ισραηλινή κυβέρνηση ότι προχώρησε στην ναύλωση ενός αεροσκάφους το οποίο με ειδική πτήση από την εμπόλεμη Ουκρανία θα μεταφέρει Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ισραήλ.

Στο ματαξύ ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία έφτασε στο Ισραήλ με την οικονομική υποστήριξη του ΚΙΣΕ, των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και του ΟΠΑΙΕ που επίσης ναύλωσαν αεροπλάνο για την ασφαλή μεταφορά τους.