Ο κοροναϊός έριξε και τη Wall Street

Βουτιά 603,41 μονάδων ή πτώση 2,09% σημείωσε ο δείκτης Dow Jones την Παρασκευή, στο αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς η επιδημία του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα έχει προκαλέσει κλίμα φόβου σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μάλιστα και η κυβέρνηση Τραμπ την Παρασκευή ακολουθώντας άλλες χώρες, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του φαινομένου, εντείνοντας τους φόβους των επενδυτών.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 603 μονάδες και έκλεισε στις 28.256,03 μονάδες ενώ έχανε μέχρι και 700 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,80% και έκλεισε στις 3.224,50 μονάδες.

Μικρότερες απώλειες 1,6% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έκλεισε στις 9.150,94 μονάδες, βρίσκοντας κάποια στήριξη στο άλμα που κατέγραψε σήμερα ο τίτλος της Amazon, σε συνέχεια των καλύτερων αποτελεσμάτων των εκτιμήσεων που ανακοίνωσε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Την ψυχολογία των επενδυτών δεν κατάφεραν να βελτιώσουν ούτε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ούτε τα εταιρικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται. Για παράδειγμα οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,3% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% στο εισόδημα και τις δαπάνες.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιιοποιήθηκαν έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο από τον αντίστοιχο μήνα του 2018, μετά από άνοδο 1,4% τον Νοέμβριο.

Βελτίωση σημείωσε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο με τον σχετικό δείκτη του University Michigan να σκαρφαλώνει σε υψηλό εννέα μηνών. Ειδικότερα, η τελική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 99,8 από την αρχική μέτρηση στις 99,1 μονάδες, όπως ανακοίνωσε το University Michigan. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης ήταν στις 99,3 μονάδες.