Ο πρόεδρος της BlackRock Γερμανίας Φ. Μερτς θέλει να γίνει καγκελάριος

Ο σύμβουλος επιχειρηματικών γερμανικών κολοσσών, ο άνθρωπος της Blackrock στη Γερμανία και πολιτικό τέκνο του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, διεκδίκησε πέρσι την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά έχασε από την υποψήφια που στήριξε η καγκελάριος Μέρκελ, την Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ. Ένα χρόνο μετά η Καρενμπάουερ δεν φαίνεται να τα καταφέρνει και οι γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος προτιμά τον Μερτς για υποψήφιο καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών στις επόμενες εκλογές.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Μερτς συγκεντρώνει το 49% των προτιμήσεων των υποστηρικτών της γερμανικής δεξιάς έναντι 32% που θέλει την γραμματέα του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.


Ο Μερτς ανήκε πάντα στην συντηρητική δεξιά πτέρυγα του κόμματος και τα τελευταία χρόνια ασκούσε κριτική στην ‘Αγκελα Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU. Ο Μερτς επίσης, θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά θέματα και είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση με την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα ένα σουβερ μπίρας.

Το συνέδριο του CDU και οι προσδοκίες για υποψηφιότητα Μερτς

Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Ζeitung» πριν από λίγες μέρες είχε γράψει ότι η αν η διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ επιβίωνε από το ετήσιο συνέδριο που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, και επέστρεφε σώα στο σπίτι της, έπρεπε “να κάνει τρεις φορές το σταυρό της”.
Η ΑΚΚ, όπως την αποκαλεί ο γερμανικός τύπος, τελικά διεσώθη και παραμένει στην ηγεσία του CDU, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό ακόμα. Επιπλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι και η υποψήφια καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών στις επόμενες εκλογές.
Στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) που συνήλθε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στη Λειψία, μετά από ένα σερί εκλογικών ηττών και αρνητικών για το CDU δημοσκοπήσεων, η ηγεσία του κόμματος, με κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, κατάφερε να εξομαλύνει το κλίμα και τα χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής.
Έτσι, όσοι περίμεναν ότι σε αυτό το συνέδριο θα υπήρχαν ανατροπές, που θα έφερναν τον Μερτς στο προσκήνιο, απογοητεύθηκαν. Ακόμα και ο ίδιος ο Φρίντριχ Μερτς που λίγο πριν το συνέδριο δήλωνε: «Η πτώση του κόμματος δεν μπορεί πια να αγνοηθεί» και όλοι περίμεναν ότι θα έθετε θέμα ηγεσίας, υποχώρησε και έκανε μια ομιλία στην οποία όχι μόνο δεν άσκησε την αναμενόμενη κριτική, αλλά περίπου έπλεξε το εγκώμιο στην πρόεδρο. «Είμαστε πιστοί στην πρόεδρό μας, στην ηγεσία του κόμματος, στην κυβέρνηση», είπε, αλλά παρόλα αυτά, λίγο μετά απαντώντας στη νεολαία του CDU και σε πολλά στελέχη που του ζητούσαν να έχει μεγαλύτερο ρόλο, δήλωσε: «Αν με θέλετε, είμαι παρών».

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να απέφυγε κάθε κριτική στην πρόεδρο του κόμματος του, αλλά άσκησε έντονη κριτική στη …μαθήτρια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, Γκρέτα Τούνμπεργκ. “…Όταν λέει ότι της κλέψαμε την νεανική της ηλικία, τότε πρέπει να πούμε: Όχι, είχατε την καλύτερη νεανική ηλικία που είναι δυνατόν να ζήσει κανείς σε αυτόν τον πλανήτη”, είπε, κερδίζοντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.
Όλοι πάντως ανέμεναν ότι στο συνέδριο αυτό θα έπαιρνε την εκδίκηση του. Λέγεται ότι ο Φρίντριχ Μερτς δεν χώνεψε ποτέ το γεγονός ότι ηττήθηκε πέρυσι στη μάχη για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Είναι εύλογο λοιπόν να νιώθει ικανοποίηση τώρα που οι ψηφοφόροι του CDU, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γυρίζουν την πλάτη τους στην Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ που τον είχε κερδίσει και προτιμούν εκείνον, ως υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος, στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Η θητεία της κυβέρνησης Μέρκελ βέβαια, θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο του 2021 και η καγκελάριος σκοπεύει να την εξαντλήσει, παρότι ο κυβερνητικός της εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φέρονται συχνά να σκέφτονται την αποχώρηση τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με άλλες τρεις έρευνες κοινής γνώμης πάντως, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο Μερτς είναι ο υποψήφιος του CDU για τη θέση του καγκελάριου που προτιμούν, όχι μόνο οι ψηφοφόροι του κόμματος του, αλλά και το σύνολο των γερμανών πολιτών.

Το προφίλ του Φρίντριχ Μερτς

Ο Μερτς εξέφραζε πάντα την ανησυχία ότι «το κοινό νόμισμα μπορεί να γίνει η εκρηκτική ύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και να αποχωρήσουν από την ζώνη του ευρώ.
«Ας το παραδεχθούμε. Έχουμε ένα τεχνητά υποτιμημένο νόμισμα, που δίνει θεμελιώδη ώθηση στη γερμανική οικονομία”, έλεγε συχνά ο ατλαντιστής Μερτς. “Αν η Ε.Ε. αποτύχει, η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο είναι η Γερμανία». «Γι’ αυτό η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα από τους υπόλοιπους για να στηρίξει την Ευρωζώνη».
Ο Γερμανός επιχειρηματίας και νομικός, που ήταν φαβορί για να διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, είναι πρόεδρος του ΔΣ της γερμανικής θυγατρικής της BlackRock (η BlackRock συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο όλων των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων), εργάζεται για λογαριασμό της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Mayer Brown ενώ είναι επίσης μέλος των διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών. Στο παρελθόν έχει περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις στην Commerzbank, στην Deutsche Boerse, στην Αxa, στη γερμανική HSBC και πολλές άλλες.
«Ξεκίνησα με εισόδημα δικαστικού υπαλλήλου στο Ζααρμπρίκεν, με το οποίο κατάφερνα να τα βγάζω πέρα έχοντας μια οικογένεια με δύο παιδιά. Σήμερα, βγάζω ακαθάριστο μισθό ένα εκατομμύριο ευρώ», έχει πει στην Bild.«Από τους γονείς μου διδάχθηκα τις αξίες που διαμορφώνουν τη μεσαία τάξη: τη σκληρή δουλειά, την πειθαρχία, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την επίγνωση ότι πρέπει κανείς να επιστρέφει στην κοινωνία όσα μπορεί».
Ο 63χρονος Μερτς δεν έδωσε ποτέ περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι τα εισοδήματα του από τις θέσεις που διατηρεί. Οι ετήσιοι ισολογισμοί των εταιρειών για τις οποίες εργάζεται, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, δείχνουν ότι αμειβόταν με 125.000 ευρώ από την BlackRock, 80.000 ευρώ από τη Wepa Industrieholding, 75.000 ευρώ από τη Bank HSBC Trinkhaus, και 14.000 ευρώ από την Cologne-Bonn Airport GmbH.
Παρότι τα εισοδήματα που δηλώνει δεν ακούγονται προκλητικά, ο Μερτς διαθέτει ένα μεγάλο ιδιωτικό αεροπλάνο και θεωρείται ο καλύτερος πολιτικός εκπρόσωπος της γερμανικής οικονομικής ελίτ.
Η αμερικανική BlackRock συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο όλων των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων και η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου προς τον Μερτς (που έχει επίσης περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις στην Commerzbank, στην Deutsche Boerse, στην Αxa, στη γερμανική HSBC και πολλές άλλες) είναι δεδομένη.