ΟΠΕΚ: Ασφαλείς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ – Κανονικά η παραγωγή

Οι ιρακινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς και η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας συνεχίζεται ομαλά, διαβεβαίωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση ότι οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να είναι ασφαλείς στο Ιράκ και ότι η παραγωγή συνεχίζεται», σημείωσε ο Νιγηριανός στο περιθώριο συνόδου στο Αμπού Ντάμπι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε ακόμη πως αισιοδοξεί ότι το Ιράκ θα συμμορφωθεί στο 100% προς τις αποφάσεις του Οργανισμού για τη μείωση της παραγωγής παρά τις τρέχουσες εντάσεις και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, ουσιαστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαρκίντο σημείωσε πως ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να επωμιστεί μόνος την ευθύνη να διατηρήσει σταθερή την αγορά πετρελαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ αλ Μαζρούι, δήλωσε πως δεν βλέπει, τουλάχιστον άμεσα, κίνδυνο να κλείσει το Στενό του Χουρμούζ, κρίσιμης σημασίας για τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς, μετά τις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στην ιρανική επικράτεια σε αντίποινα για την εξόντωση ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ.

Η κατάσταση δεν έχει ακόμα φθάσει σε πόλεμο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται υπερβολικά τα γεγονότα, σημείωσε ο Σουχάιλ αλ Μαζρούι.

«Δεν θα δούμε [να ξεσπά] πόλεμος», έκρινε ακόμα ο υπουργός, που πάντως αναγνώρισε πως «οπωσδήποτε αυτή είναι μια κλιμάκωση [της έντασης] ανάμεσα στις ΗΠΑ, που είναι σύμμαχος, και του Ιράν, που είναι γείτονας, και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι περισσότερη ένταση στη Μέση Ανατολή».

Ο Μαζρούι πρόσθεσε πως δεν προβλέπει κίνδυνο να υπάρξει έλλειψη προσφοράς.