Πακέτο μέτρων: Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων, 800 ευρώ σε εργαζόμενους, ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων

Μέτρα για 220.000 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με  660.000 εργαζόμενους και 100.000 επιχειρήσεις που επηρεάζονται με άλλους με 200.00 εργαζόμενους, ανακοίνωσαν οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης.  Προϋπόθεση για να λάβουν στήριξη οι επιχειρήσεις, είναι να μην κάνουν απολύσεις. Όσοι κάνουν, αποκλείονται. Αν γίνουν απολύσεις θα κηρύττονται άκυρες!α

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι:

–  800 ευρώ στο α΄δεκάημερο Απριλίου για 500.000 μισθωτούς αλλά και και ελεύθερους  επαγγελματίες που έκλεισαν από 15/3 έως 30/4/2020. Θα τους δοθούν στις αρχές Απριλίου για το μήνα Μάρτιο, αλλά και τους επόμενους αν χρειαστείς. Αναστέλλονται οι φόροι για 4 μήνες που θα πλήρωναν τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι. Το ίδιο και για ελεύθερους επαγγελματίες για 4 μήνες.

  • Αφορά επιχειρήσεις που είτε μένουν ανοικτές, είτε κλείνουν. Θα ανακοινωθούν συγκεκριμένοι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητος) με βάση στοιχεία για την πτώση του τζίρου.

-Παρατείνονται έως 31 Ιουλίου χωρίς τόκους οι πληρωμές οφειλών πληρωτέες τον Μάρτιο, όπως ΦΠΑ και κάθε άλλου είδους

-Επιστρεπτέες αυτομάτως μέχρι τον Μάρτιο μέσω Taxisnet στους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκαταβολές φόρου ύψους 1 δισ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, με βάση τη μείωση τζίρου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος της επιχείρησης, τυχόν καταστροφή αποθεμάτων κλπ.

Tα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 

την αναστολή πληρωμής φόρων και επιχειρήσεων οριζόντια σε συγκεκριμένους κώδικες δραστηριότητας που πλήττονται δραστικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.

την ένταξη στον μειωμένο ΦΠΑ 6% από 24% προϊόντων αυτοπροστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.α.

θα δοθεί αποζημίωση 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου σε εργαζομένους στους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας

 

αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρατηρείται δραστική μείωση λόγω κορωνοϊού

Αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν επιχειρήσεις είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή με δική τους επιθυμία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας. Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράταση.

Αναστέλλονται έως τέλη Ιουλίου καταβολή οφειλών ΦΠΑ πληρωτέες τον Μάρτιο
Αναστέλλονται βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ
Αναστέλλεται η καταβολή δόσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
Προϋπόθεση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των  υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Χρηματοδότηση με διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης με τη μορφή επιστρεπτέων ποσών και περίοδο χάριτος, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τζίρο και μισθολογικό και η μισθολογικό κόστος.  Προϋπόθεση λήψης και πάλη η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Εργαζόμενοι. Όλοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής με κυβερνητική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ στην αρχή Απριλίου. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους. Το κόστος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, συνταξιδιοτικά και δικαιώματα υγείας των εργαζομένων. Αναστέλλεται και πλήρως η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.

Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων.  Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα θα προβλεφθεί να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο, το ίδιο και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες προβλέπεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Παράταση της εκτιμητικής αύξησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις αντικειμενικές αξίες, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς.

Οι τράπεζες αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο πληρωμές χρεολυσίων, αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται. Πρέπει όμως να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω των τραπεζών να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.