Panetta: Δέσμευση της ΕΚΤ για στήριξη της ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να βγάλει την Ευρωζώνη από την ύφεση και μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη αν χρειαστεί να αντισταθμίσει οποιαδήποτε πίεση, περιλαμβανομένης αυτής από την ενίσχυση του ευρώ, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.

Με την Ευρωζώνη να εισέρχεται ξανά σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο, η ΕΚΤ αποφάσισε να ενισχύσει τη στήριξη της οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, αλλά η δήλωση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί όλη η δύναμη πυρός που συμφωνήθηκε προκάλεσε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε τη δέσμευσή μας για στήριξη της ανάκαμψης», είπε ο Πανέτα σε ομιλία του, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας αν υλοποιηθούν καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, περιλαμβανομένων αυτών που προκύπτουν από την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Το ευρώ κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, κάτι που αποτελεί βαρίδι για τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό και είναι ένα θέμα που αναδείχθηκε από τους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΚΤ δεν θα αποδεχτεί τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα μη συμβατά με τον στόχο της», τόνισε ο Πανέτα, ο οποίος θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων υποστηρικτών των πολύ χαλαρών πολιτικών της ΕΚΤ.

Ο Πανέτα κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν σοφά το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ανάπτυξή της κατά 1,5% έως το 2026. «Αυτό που θα ήθελα να υποστηρίξω σήμερα είναι ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δεσμευτούν να συνεχίσουν να δίνουν βεβαιότητα στην οικονομία. Το τέλος της πανδημίας είναι τώρα ορατό και πρέπει να παρατείνουμε τη στήριξη της πολιτικής για να υποστυλώσουμε την ανάκαμψη. Ωστόσο, οι επεκτατικές πολιτικές δεν πρέπει να σπαταληθούν. Μόνο χρησιμοποιώντας την ευκαιρία για επένδυση στην ανάκαμψη της ΕΕ θα μπορέσουμε να αναδυθούμε ξανά από την άλλη πλευρά με μία πιο δυναμική οικονομία και ένα πιο βιώσιμο βάρος χρέους», είπε, επισημαίνοντας ότι το 2021 θα είναι πιθανότατα ένα «έτος πανδημίας, που θα χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και ευρείες αδυναμίες εταιρειών και νοικοκυριών».