Πέντε μέσα ενημέρωσης της Κίνας εξισώθηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με διπλωματικές αντιπροσωπείες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε πέντε κινεζικούς δημόσιους ειδησεογραφικούς οργανισμούς διπλωματικές αντιπροσωπείες, αναγκάζοντάς τους να εγγράφονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να παραδίδουν στις αρχές στοιχεία για τη δραστηριότητά τους, κατά τρόπο παρόμοιο με τις πρεσβείες, εξέλιξη που προστίθεται σε σειρά άλλων ανοικτών μετώπων έντασης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Τα πέντε μέσα ενημέρωσης — πρόκειται για το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, την δημόσια Κινεζική Ραδιοφωνία, την Ημερησία της Κίνας και τη Λαϊκή Ημερησία — θα έχουν στο εξής μεταχείριση ταυτόσημη με αυτή των «ξένων διπλωματικών αποστολών» ή κρατικών θεσμών, τόνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη.

Οι ίδιοι πάντως διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τη δουλειά τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Η κίνηση θα δώσει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη δυνατότητα να ελέγχει πιο στενά το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ αυτά στις ΗΠΑ, να έχει για παράδειγμα πρόσβαση σε στοιχεία για τη μισθοδοσία τους ή τις ακίνητες ιδιοκτησίες τους, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει καταστήσει ακόμη πιο αυστηρό τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

«Δεν θα κάνω υποθέσεις για το εάν και κατά πόσον, ή το πώς, μπορεί να επιλέξει το Πεκίνο να ανταποδώσει» το μέτρο αυτό, είπε αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επικρίνοντας παράλληλα τους περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου.

«Φυσικά, όπως γνωρίζετε, οι δυτικοί δημοσιογράφοι ήδη υφίστανται πολύ ακραίους περιορισμούς της δυνατότητάς τους να κάνουν τη δουλειά τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Προφανώς αυτό αξίζει να το έχετε στο μυαλό σας», πρόσθεσε.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τα πέντε μέσα ενημέρωσης μέρος του «κομματικού-κρατικού μηχανισμού προπαγάνδας μέσω της παραγωγής ειδήσεων» και πρόσθεσε πως «παίρνουν διαταγές απευθείας από την κορυφή» της ηγεσίας του ΚΚ Κίνας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μεταχειρίζεται κάποια ξένα κρατικά μέσα ενημέρωσης σαν ομάδες πίεσης, καθιστώντας υποχρεωτικό να αναφέρουν οικονομικά και άλλα στοιχεία στις αμερικανικές αρχές βάσει κανόνων του υπουργείου Δικαιοσύνης.