Πέντε στις πέντε ανοδικές ημέρες (+0,72%) για Χρηματιστήριο Αθηνών – Τα τρία φαινόμενα της ημέρας

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 τελικά με θετικό πρόσημο, παρά τις όποιες διακυμάνσεις που είχε στη διάρκεια της ημέρας πάνω και κάτω από το προχθεσινό του κλείσιμο. Ετσι, έκανε ένα μικρό σερί ανόδου πέντε ημερών με συνολική άνοδο 9,3% από τις 608,34 μονάδες στις 665,04 μονάδες. Όμως διέκοψε την υπεραπόδοση των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς λίγο πριν το κλείσιμό τους, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε σημαντικά κέρδη 1,7%.

Τα τρία φαινόμενα 

Το τελικό κλείσιμο διαμορφώθηκε αφού είχε λήξει η συνεδρίαση – κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας – φέρνοντας τον δείκτη στις 665,04 μονάδες με άνοδο 0,72%. Λίγο πριν τις δημοπρασίες η άνοδος του δείκτη ήταν μικρότερη ήτοι 0,21%.

«Κάποιος» ήθελε η αγορά να κλείσει υψηλότερα και αυτό έγινε με την απότομη άνοδο στις δημοπρασίες μετοχών όπως της ΔΕΗ +5,16% και της Coca Cola/3E +5,83%, καθώς οι τραπεζικές μετοχές σήμερα δεν τράβηξαν την ανηφόρα μετά το μικρό άλμα των προηγούμενων ημερών με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στα ίδια επίπεδα (+0,02%).

Η συνεδρίαση εκτός από το παραπάνω φαινόμενο χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική διακύμανση της τιμής της μετοχής της Aegean. Ο τίτλος έγραφε σημαντικά κέρδη έως 4,5% (4,81 ευρώ) αλλά έκλεισε με πτώση -0,87% στα 4,56 ευρώ.
Στην περίπτωση της Aegean αγοραστές και πωλητές «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους.
Οι πωλητές βρήκαν ευκαιρία να ρευστοποιήσουν λόγω της ανόδου της τιμής και λόγω του ότι γενικά η αβεβαιότητα ως προς τα μελλούμενα σχετικά με την πανδημία και τον κλάδο δεν μπορούν να προβλεφθούν. Επίσης, ίσως ανέμεναν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την πλευρά του κράτους (εδώ το πρόγραμμα στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση).
Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές μάλλον είδαν θετικά το γεγονός ότι η εταιρεία έλαβε κάποια στήριξη, δίχως να θυσιάσει μεγάλα χρηματοδοτικά κόστη εκδίδοντας υψηλότοκα χρεόγραφα υπέρ του δημοσίου. Και σε αυτή την πλευρά πάντως υπάρχει αβεβαιότητα.

H διοίκηση της Aegean ανακοίνωσε, πως εκτός από τη μικρή άμεση βοήθεια του δημοσίου κυρίως σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τη χρηματοδότηση του κόστους του προσωπικού, θα υποβάλει αίτημα για δάνεια 150 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου.

Πάντως, η μετοχή της άλλης συνδεδεμένης εταιρείας με την Aegean, η Autohellas έκλεισε με σημαντική άνοδο 4,42% στα 4,02 ευρώ.

Το τρίτο χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν ότι αντέδρασαν έντονα ανοδικά οι μετοχές μικρότερων εταιρειών που δεν είχαν ακολουθήσει την άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Ετσι, ορισμένοι τίτλοι σημείωσαν υψηλά ποσοστά ανόδου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μετοχές των εταιρειών ΑΝΕΚ +9%, Αlumil +8.65%, Βιοκαρπέτ 7,48%, Felxopack +4,48%, Μύλοι Λούλη +3,5% κ.ά.
Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Ιντραλότ υποχώρησε 5,25% στα 0,13 ευρώ, δείχνοντας μία συνεχή αδυναμία αφενός της δραστηριότητας της εταιρείας αφετέρου της μετοχή της.

Πτωτικά κατά 1,6% έκλεισε η μετοχή της Lamda Development, που είχε προλάβει να καλύψει μέρος των απωλειών και να σημειώσει άνοδο 13,4% τις προηγούμενες ημέρες.

Όλα αυτά οδήγησαν σε ενίσχυση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο με την αξία του να ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ (κάτι που θεωρητικά βοηθά και την ΕΧΑΕ, η μετοχή της οποίας δεν αντέδρασε και έκλεισε με πτώση 0,43% στα 3,48 ευρώ).

Παραμένει χαμηλότερα 27%

Πάντως, ακόμα και μετά από αυτό το σερί ανόδου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πολύ κάτω σε σχέση με τα επίπεδα τιμών που είχε στις 19/2/2020 όταν ξεκίνησε η κατρακύλα λόγω κορωνοϊού. Τότε βρισκόταν στις 916,8 μονάδες και σήμερα στις 665,04 μονάδες, δηλαδή 27,4% χαμηλότερα.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι για να επιστρέψει στα παραπάνω επίπεδα, δηλαδή των 916 μονάδες χρειάζεται άλμα 38%,  που υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει δύσκολο.