Περιζήτητα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η ώρα του ΕΝΦΙΑ και οι σκέψεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Περιζήτητα έχουν γίνει τα προνομιακά δάνεια 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις τράπεζες να έχουν ήδη δεχτεί αιτήματα για χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν καθημερινά προτάσεις στις τράπεζες επιδιώκοντας να κλειδώσουν τα δάνεια του Ταμείου με επιτόκια της τάξης του 0,35% με 0,50% και με διάρκεια αποπληρωμής 10 ως 15 έτη.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «τρέξει» νωρίτερα την -προγραμματισμένη για το 2023- αναθεώρηση των δράσεων για επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Θα επανεξεταστεί δηλαδή το ύψος των επιχορηγήσεων και η περίμετρός τους για δράσεις που επιτρέπουν ενεργειακή αυτονόμηση βιομηχανιών και συνολικά επιχειρήσεων.
 
Σενάρια για νέα παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Το ενδεχόμενο μετάθεσης για το φθινόπωρο (αντί του καλοκαιριού) της αποπληρωμής των κρατικών δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους, 3 δισ. ευρώ περίπου, φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι το ότι η αποπληρωμή των κρατικών δανείων (που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας) συμπίπτει χρονικά με το φόρο εισοδήματος, τον νέο ΕΝΦΙΑ και τους “παραφουσκωμένους” λογαριασμούς ενεργείας. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις ενδέχεται να εξαντλήσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Ηρθε η ώρα του νέου ΕΝΦΙΑ
Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα και το αργότερο, έως στις 30 Απριλίου θα έχει φτάσει (μέσω του Taxisnet) στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ.

Θα είναι μειωμένος για 5 εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ, σε άλλους 900.000 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Όμως, περίπου 360.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ορισμένες πληροφορίες ότι 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν “τσουχτερά” εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε άλλους τόσους οι αυξήσεις θα είναι έως και 50 ευρώ.