Ποινές κάθειρξης σε τέσσερις για υποθέσεις της «offshore του Δημοσίου», δηλαδή του ΚΕΕΛΠΝΟ

Tο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε απόφαση σε πρώτο βαθμό για υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρίνοντας ενόχους το πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημήτριου, τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Άγγελο Χατζάκη, την πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια Όλγα Αδράμη και τον ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι, Νικόλαο Λιαβή, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες έγιναν σε βάρος της περιουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αθώα λόγω μετατροπής του αδικήματος και παραγραφής του, η πρώην γραμματέας στο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Λιάκουρα.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Θεόδωρο Παπαδημητρίου ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου.
Στον Άγγελο Χατζάκη επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή, αναγνωρίζοντάς του δύο ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο και καλή συμπεριφορά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη).
Στην Όλγα Αδράμη και στον Νίκολαο Νιαβή επιβλήθηκε ποινή συνολικής φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή. Και στους δύο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Στην πρώτη για καλή συμπεριφορά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη και στον δεύτερο για πρότερο έντιμο βίο.

Προηγουμένως, η εισαγγελέας είχε προτείνει επίσης την ενοχή των κατηγρουμένων, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων ως «offshore του ελληνικού δημοσίου και των ρουσφετιών» το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Παπαδημητρίου για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση, για την υπόθεση της βιοτρομοκρατίας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αφορούσε στην υπόθεση των εμπιστευτικών ερευνών που στοίχισαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Παπαδημήτριου κρίθηκε ένοχος και ως προς την εταιρεία σεκιούριτι και τις συμβάσεις, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε και την ενοχή και για το επίδομα της Αδράμη.

Ο Άγγελος Χατζάκης, κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ένοχος για το επίδομα στην Αδράμη, ένοχος για απιστία και για το πρόσθετο συμφωνητικό. Για τις ψευδείς βεβαιώσεις κηρύχθηκε αθώος για νομικούς λόγους. Κρίθηκε αθώος με αμφιβολίες ως προς το δόλο για μια από τις πράξεις που κατηγορούνταν (άμεση συνέργεια στην πράξη απάτης που τέλεσαν συγκατηγορούμενοι για το συμφωνητικό με την εταιρία σεκιούριτι).

Ο Νικόλαος Νιαβής κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της απάτης από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για την ηθική αυτουργία ως προς ένα σκέλος των όσων κατηγορούνταν. Κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τις παρατάσεις (σ.σ των συμβάσεων που υπογράφτηκαν με την εταιρεία του). Πρόκειται για την υπόθεση των συμβάσεων με την εταιρεία σεκιούριτι του Νιαβή για την φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Όλγα Αδράμη, κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθησης όπως κατηγορούνταν, για ηθική αυτουργία σε απάτη, για άμεση συνδρομή σε απιστία. Πρόκειται για τις υποθέσεις με τις παράνομες προσλήψεις και τα περίφημα επιδόματα που της δόθηκαν.

Αθώα λόγω νομικών λόγων η πρώην γραμματέας στο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Λιάκουρα. Με το νέο ποινικό κώδικα η κατηγορία που αντιμετώπιζε για τις ψευδείς βεβαιώσεις απέκτησε πλημμεληματικό χαρακτήρα και παραγράφηκε.

Να σημειωθεί πως ο οργανισμός ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα έχει αλλάξει επωνυμία για να μη θυμίζει τίποτα από το αμαρτωλό παρελθόν του κι έχει μετονομαστεί σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).