PITSOS: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος λουκέτου – Ύστατη έκκληση των 400 εργαζομένων στον Πρωθυπουργό

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θυμίζει η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων της εταιρείας BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. να αλλάξει την ύστατη στιγμή η απόφαση του γερμανικού ομίλου BSH Finance and Holdings GmbH του ομίλου Robert Bosch GmbH να κλείσει οριστικά τη δραστηριότητα του εργοστασίου της PITSOS στην περιοχή του Ρέντη στις 15 Δεκεμβρίου του 2020. Πρόκειται για μία μεγάλη μονάδα, η οποία βρίσκεται δίπλα στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).

Επί της ουσίας, η εταιρία με αυτή την κίνηση επιβεβαιώνει την απόφαση που έχει ληφθεί πριν από τρία χρόνια περίπου και ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, περί διακοπής της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα στο τέλος του 2020, γεγονός, για το οποίο οι εργαζόμενοι ήταν ενημερωμένοι.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. Γιάννης Γρατσώνης.

Τότε, η διοίκησή της παρουσίαζε την απόφαση του κλεισίματος του ελληνικού εργοστασίου ως «αντικειμενικά επιβεβλημένη», ιδίως μετά από τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βίωνε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι αντιδράσεις, ήδη από τότε, ήταν πολλές, αλλά μέχρι στιγμής η απόφαση της Γερμανικής μητρικής BSH δεν έχει καμφθεί.

Τώρα, δύο μήνες ακριβώς πριν από την καθορισμένη ημερομηνία παύσης των εργασιών, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης κάνουν έκκληση, κοινοποιώντας μια επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να μην κλείσει τελικά το ελληνικό τμήμα της επιχείρησης.

Το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργεί αδιάλειπτα επί 155 χρόνια και πλέον φαίνεται ως ειλημμένη απόφαση η εγκατάλειψη της δραστηριότητας στην Ελλάδα για την Τουρκία, όπου ήδη υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλη μονάδα της εταιρίας με 4.500 χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2018 (δημοσιεύτηκαν τέλος Σεπτεμβρίου 2019), η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ είχε σταθερά ετήσια έσοδα 152,838 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,4 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 25% ήταν εξαγωγές. Το τελικό αποτέλεσμα προ φόρων ήταν κέρδη 2,03 εκατ. ευρώ, αλλά το μετά φόρων αρνητικό κατά 103 χιλιάδες ευρώ.

Η βιομηχανική δραστηριότητα έφθινε συνεχώς αφού δεν γίνονταν επενδύσεις στην Ελλάδα και από τα 152,838 εκατ. ευρώ είχε περιοριστεί στα 29,9 εκατ. ευρώ το 2018 από 46,28 εκατ. ευρώ το 2017. Τα υπόλοιπα έσοδα είναι από το εμπόριο συσκευών μέρος των οποίων παράγεται σε Πολωνία και Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προηγούμενα τρία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες αναστροφής του κλίματος από εκπρόσωπους των εργαζομένων, τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με την παρούσα, χωρίς αποτέλεσμα με τη μόνη διαβεβαίωση της διοίκησης της εταιρίας ότι «σκέπτεται τους υπαλλήλους της».

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 «η διοίκηση τον Ιούλιο του 2018, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους, συμφώνησε για την παράταση της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας έως την 31.12.2020 οπότε και θα κλείσει πλέον οριστικά ο κύκλος της παραγωγικής του δραστηριότητας, ενώ η ολοκλήρωση κάθε εν γένει δραστηριότητας του εργοστασίου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί έως τις 31.03.2021. Στα πλαίσια αυτά, η Εταιρεία έχει σχηματίσει πρόβλεψη παροχών λόγω εξόδου από την υπηρεσία ποσού 24,3 εκατ. ευρώ (2017: 25,7 εκατ. ευρώ). Η ανωτέρω πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο κονδύλι «Λοιπές Προβλέψεις» του Ισολογισμού.»

Χρ. Αθανασιάδης (Πρόεδρος Εργαζομένων): Ύστατη προσπάθεια να πείσουμε τον Πρωθυπουργό 

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΤΗΕCEO.GR ο Πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων της PITSOS και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Χρήστος Αθανασιάδης, η διακοπή της βιομηχανικής δραστηριότητας «είναι ένα ζήτημα που απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει δεν επιθυμούν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις. Αυτό μας είχε διαμηνύσει τόσο η προηγούμενη και αυτό καταλαβαίνουμε και από τις ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης. Αυτή η επιστολή μας είναι η ύστατη προσπάθεια να πείσουμε τον Πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το ζήτημα και να ανατρέψει ακόμα και αυτή τη στιγμή την απόφαση. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης καθαρά», τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση της εταιρίας έπαιξε η ματαίωση της μεγάλης επένδυσης άνω των 60 εκατ. ευρώ σε οικόπεδο 150 στρεμμάτων πλησίον του Θριασίου νοσοκομείου, η οποία ενώ είχε ανακοινωθεί στις αρχές της δεκαετίας, τελικά δεν έγινε ποτέ λόγω των αντιδράσεων από το δήμο Ελευσίνας που αποφάσισε αλλαγή χρήσης για την συγκεκριμένη έκταση εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, τότε είχε αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 20 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος από τα υπόλοιπα να μετατραπεί σε χώρο πράσινου, όμως τελικά η επένδυση δεν προχώρησε, την ώρα που αναπτύσσονταν άλλες παρόμοιες σε Πολωνία και Τουρκία με χιλιάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εταιρεία εργάζονται περίπου 400 άτομα, οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία της οικειοθελούς αποχώρησης και του υπολογισμού των αποζημιώσεων.

Το οξύμωρο, δε, είναι, σύμφωνα με στοιχεία από το συνδικάτο των εργαζομένων, ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ για τη δραστηριότητα της μητρικής BSH στην Ευρώπη.

Η ιστορία

Το 1965 η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορίας «στην υπηρεσία του ελληνικού νοικοκυριού».

Η ιστορία της εταιρίας είναι συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας: Η «Πίτσος» ιδρύθηκε το 1865 ως «Μεταλλουργική Βιομηχανία Σ. Πίτσος Ο.Ε.» παράγοντας συσκευές πετρελαίου και εν συνεχεία γκαζιέρες για μαγείρεμα και ζέσταμα. Το 1960 παρήγαγε το πρώτο ψυγείο οικιακής χρήσης με πάγο.

Το 1976 αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Το 1996 μετονομάστηκε σε «BSP Α. Β. Ε. Οικιακών Συσκευών». Οι Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα. Στη συνέχεια η εταιρεία μετονομάστηκε σε «BSH Οικιακές Συσκευές Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία». Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch, με την τιμή εξαγοράς της να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.