Πληρωμή των τόκων των επιχειρήσεων για Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο από το κράτος

Η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν την έναρξη αυτή της κρίσης”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζονται το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις, όπως η αποπληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο από το κράτος και την τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών όσων επηρεάζονται από την κρίση.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται και νέα ρύθμιση για τις επιταγές προκειμένου, όπως είπε ο υπουργός, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις και ο εφοδιασμός τους, ενώ για τη δημιουργία του εγγυοδοτικού μηχανισμού που θα παράσχει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις το κράτος θα χορηγήσει στις στις αρχές Απριλίου το πρώτο δισεκατομμύριο. Βέβαια, το ποσό θα πάει αργότερα στις επιχειρήσεις τέλη Απριλίου-αρχές Μαίου, όπως ανέφερε σε άλλες δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
1. Το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

2. Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και οι ενώσεις των διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται μέσα στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται μέσα στις πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σε αυτή την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

3. Σχετικά με το θέμα των επιταγών, το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει ο τρόπος για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής αυτών έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός αυτών με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό. Η παράταση των 75ημέρων δίνεται γιατί βρισκόμαστε σε εξαιρετικά έκτακτες οικονομικές συνθήκες, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως έχει δοθεί άφεση υποχρεώσεων, ειδικότερα σε επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν κοπεί πολύ πριν την κρίση.

4. Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ ως εγγύηση για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, έτσι ώστε να είναι σε θέση το αργότερο αρχές Μαΐου να λάβουν από τις τράπεζες εύκολα δάνεια κίνησης εγγυημένα στο μεγαλύτερο από το κράτος. Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία να πάρει μπροστά.