Πόσα τεστ κορονοϊού γίνονται την ημέρα στην Ελλάδα

Στα τεστ αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα κορονοϊού Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης. Είπε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τα ίδια κριτήρια που έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί. Εξήγησε ότι πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα της νόσου. Επίσης εξήγησε, ότι όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ θα είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα, όπως έχει πει, κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι.

Συνεπώς ξεκαθάρισε πως είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10.700.000 Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον, είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων. Ο μαζικός έλεγχος μου θυμίζει το πείραμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με πολύ μικρό πληθυσμό.

Πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και χρησιμοποιούμε τις διαφορετικές τους κατηγορίες. Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούμε τώρα, αντισώματα για το αν πέρασες τη νόσο. Ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον ως ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό, με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στην χώρα, για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση.

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, ώστε να προχωρήσουμε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο στην επόμενη φάση, να μας χρησιμεύσουν τα δεδομένα αυτά για την επόμενη χρονική περίοδο αυτής της πανδημίας.

Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού, αλλά και του τεστ αντισωμάτων, του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Προσοχή! Δε θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά με άλλο στόχο.».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε για μια ακόμα φορά πως «παραμένουμε στη φάση του μετριασμού, με την εφαρμογή των μέτρων της φυσικής απόστασης και της κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτή τη φάση, η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιούνται με άλλους στόχους.»

Αύξηση των τεστ την τελευταία εβδομάδα 

Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το γράφημα τα τεστ φαίνεται ότι αυξάνονται τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από 1.000 τεστ την ημέρα και ξαφνικά στις 2 και 3 Απριλίου αυξάνονται σε 1.494 και 3.593.

Στην ενημέρωση της Τετάρτης 8/4 σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ο συνολικός αριθμός έφθασε τις 32.528 που σημαίνει ότι σε ημερήσια βάση ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά και έφθασε τα 3.944 τεστ.