Powell (Fed): Αλλαγή προσέγγισης με αυξανόμενο πληθωρισμό και εστίαση στις «ελλείψεις» της απασχόλησης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής την Πέμπτη, αναφέροντας ότι είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέξει με ρυθμό πιο υψηλό από τον ελεγχόμενο, προκειμένου να υποστηρίξει την αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.

Την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος Jerome Powell την χαρακτήρισε τροποποίηση της πολιτικής της Fed και συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που αυξανόταν με ρυθμό κάτω από αυτόν τον στόχο.

Ως πρακτικό ζήτημα, η κίνηση σημαίνει ότι η Fed θα είναι λιγότερο διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια όταν πέσει το ποσοστό ανεργίας, αρκεί ο πληθωρισμός να μην αυξηθεί επίσης.

Μέχρι τώρα, παραδοσιακά οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας πίστευαν ότι η χαμηλή ανεργία οδηγεί σε επικίνδυνα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού.

Όμως, τώρα η ομιλία του Powell στην ετήσια συγκέντρωση των τραπεζιτών στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ σηματοδότησε την απομάκρυνση της πολιτικής από την παλιά σκέψη.

Πάντως, ο Powell είπε ότι η Fed παραμένει στην άποψή της ότι ο πληθωρισμός της τάξης του 2% εξακολουθεί να είναι ο κατάλληλος στόχος μακροπρόθεσμα, αλλά με την πάροδο του παρόντος χρόνου.

«Πολλοί το θεωρούν αντίθετο ότι η Fed θα ήθελε να αυξήσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Πάουελ. «Ωστόσο, ο πληθωρισμός που είναι επίμονα πολύ χαμηλός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Powell σημείωσε ότι το επίπεδο επιτοκίου που ούτε περιορίζει ούτε ωθεί την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών και είναι πιθανό να παραμείνει εκεί.

Αντίθετα με την τρέχουσα κατάσταση με εκείνη που αντιμετώπισε η Fed πριν από 40 χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος Paul Volcker ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη σειρά αυξήσεων επιτοκίων που προσπάθησαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Με τα χρόνια, οι θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και η τεχνολογία, έχουν μετατοπίσει την εστίαση της Fed στον πληθωρισμό που έχει μειωθεί πολύ.

Η κατάσταση, δήλωσε ο Powell «μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη πτώση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να τραβήξει τον πραγματικό πληθωρισμό ακόμη χαμηλότερα, με αποτέλεσμα έναν δυσμενή κύκλο συνεχώς χαμηλότερου πληθωρισμού και προσδοκιών για τον πληθωρισμό». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συνεπώς έχουν μικρά περιθώρια για χαμηλότερα ποσοστά επιτοκίων σε περιόδους οικονομικής πίεσης.

Αλλαγή στην προσέγγιση απασχόλησης

Εκτός από την αλλαγή προσέγγισης σε ότι αφορά το επίπεδο των τιμών, η Fed ανακοίνωσε επίσης μια αλλαγή πολιτικής στην απασχόληση. Η προσέγγιση σε ότι αφορά την κατάσταση στην αγορά εργασίας θα τροποποιείται ανάλογα με τις «εκτιμήσεις της Fed σχετικά με τις ελλείψεις της απασχόλησης από το μέγιστο επίπεδό της». Η προηγούμενη προσέγγιση αναφερόταν σε «αποκλίσεις» από το μέγιστο επίπεδο.

Ενώ η αλλαγή φαίνεται να είναι θέμα λέξεων, ο Powell είπε ότι είναι σημαντικό. «Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για πολλούς σε κοινότητες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος», είπε και πρόσθεσε «αυτή η αλλαγή μπορεί να φαίνεται λεπτή, αλλά αντανακλά την άποψή μας ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να προκαλέσει ξέσπασμα πληθωρισμού.»

Η Fed εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία του κορονοϊού σε όσους ήταν λιγότερο ικανοί να το αντέξουν, έτσι η αλλαγή στη «γλώσσα» αντιπροσωπεύει μια κίνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης των πιο ευπαθών ομάδων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Ο Powell είπε ότι η Fed δεν θα θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ποσοστό ανεργίας, αλλά θα επιτρέψει στους όρους να υπαγορεύσουν αυτό που θεωρεί πλήρη απασχόληση.