Προαποφασισμένο εδώ και καιρό η πρόθεση της Μαριάννας Λάτση να εξέλθει από Lamda Development-Ελληνικό. Γιατί τώρα

Σίγουρα η πράξη της μεταβίβασης (πώλησης) μετοχών της εταιρείας Lamda Develοpment, που ανήκαν στην οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, αδελφής του Σπύρου Λάτση, που μαζί με την τρίτη αδελφή τους την Μαργαρίτα κατείχαν την πλειοψηφία των μετοχών της Lamda Development μέσω του νομικού προσώπου Consolidated Lamda Holdings S.A., έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Όμως, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στα στελέχη του ομίλου Λάτση, η απόφαση της κυρίας Λάτση να αποχωρήσει έχει παρθεί από καιρό. Απλώς συνέβη τώρα για μια σειρά λόγους.

Ο βασικός λόγος της υλοποίησης της απόφασης τώρα ήταν ότι η Lamda Development ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη πρόκληση του σχεδίου και άντλησε το τεράστιο ποσό των 970 εκατ. ευρώ, που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει το έργο ανάπλασης του Ελληνικού. Όταν πάρθηκε η απόφαση για μη συμμετοχή στο project του Ελληνικού πριν από αρκετό καιρό – περισσότερο από έξι μήνες – όλα αυτά ήταν θέματα που έπρεπε να διεκπεραιωθούν. H Lamda Development είχε μπροστά της σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με την άντληση των κεφαλαίων:
α) την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ και
β) την έκδοση ομολογιακού δανείου ποσού 320 εκατ. ευρώ.

Στην αύξηση κεφαλαίου ο βασικότερος μέτοχος δηλαδή η Consolidated Lamda Holdings S.A., είχε δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει με το ποσοστό που είχε και ότι θα αγοράσει αδιάθετες μετοχές. Επίσης είχε δεσμευθεί ότι θα κρατήσει τις μετοχές τουλάχιστον έξι μήνες μετά το πέρας της αύξησης κεφαλαίου. Αυτό αναφέρεται στη σελίδα 21 του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας της 25ης Νοεμβρίου 2019: «Ωστόσο σημειώνεται ότι η εταιρία Consolidated Lamda Holdings S.A.έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται: να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν, να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες μετά το τέλος της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Δ.Σ. της Εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν και οι μετοχές αυτές και να διατηρήσει κατ’ ελάχιστον ποσοστό 50,62%, ήτοι ποσοστό ίσο με την υφιστάμενη συμμετοχή της στην Εταιρία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την έναρξη διαπραγμάτευσης των Nέων Mετοχών.»

Το χρονικό όριο της δέσμευσης των έξι μηνών έληξε στις 30 Ιουνίου 2020, αφού οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου τέθηκαν για διαπραγμάτευση στις 30 Δεκεμβρίου 2019. Ετσι, ο οποιοσδήποτε μέτοχος μπορεί να πουλήσει. Όμως τότε, ενόψει αυτής της πολύ σημαντικής αύξησης κεφαλαίου, οι μέτοχοι δήλωναν όχι μόνο ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση με την αναλογία των μετοχών που ήδη κατέχουν αλλά και ότι θα αγοράσουν όλες τις αδιάθετες μετοχές, αυτές δηλαδή που θα προέκυπταν εάν οι άλλοι μέτοχοι δεν ασκούσαν τα δικαιώματά τους. Συνεπώς, εάν η κυρία Μαριάννα Λάτση δήλωνε τότε ότι προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές, δεν θα έδινε την ψήφο εμπιστοσύνης στην αύξηση κεφαλαίου. Το ίδιο μπορεί να γινόταν και εάν δήλωνε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την εταιρεία στη διάρκεια της έκδοσης του ομολογιακού δανείου. Τώρα, ολοκληρώθηκαν αυτά τα δύο μεγάλα ορόσημα. Η εταιρεία άντλησε το ποσό των 970 εκατ. ευρώ και η κυρία Λάτση μπορεί να υλοποιήσει την πρόθεσή της για έξοδο από το project του Ελληνικού.

Τα ερωτήματα, που γεννώνται είναι άλλα. Για παράδειγμα απορία προκαλεί το ότι η κυρία Μαριάννα συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου πληρώνοντας 6,7 ευρώ ανά μετοχή (αυτή ήταν η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου) ενώ πούλησε στα 5,6 ευρώ, δηλαδή πούλησε με ζημιά. Να σημειώσουμε πως η μετοχή της Lamda Development πριν την πανδημία του κορωνοϊού και το lock down είχε ξεπεράσει τα 8 ευρώ. Στη συνέχεια όμως λόγω κορωνοϊού και με δεδομένη την πρόθεση βασικού μετόχου να πουλήσει, κάτι το οποίο οι insiders γνώριζαν και αποτελούσε εμπόδιο, που δεν άφηνε την τιμή της μετοχής να ανέβει και ήταν εμφανές τους τελευταίους μήνες στο χρηματιστήριο, όπως αναφέρουν traders, που παρακολουθούν τις κινήσεις των μετοχών.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι ο νέος μέτοχος η Brevan Howard Asset Management LLP, που αγόρασε τις μετοχές της κυρίας Λάτση αποκτά πλεονέκτημα έναντι των άλλων μετόχων αφού δεν αγόρασε τις μετοχές στη χρηματιστηριακή τιμή, δηλαδή στην τιμή που είχε στο Χρηματιστήριο γύρω στα 6 ευρώ, αλλά με έκπτωση 7%, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει άλλος επενδυτής.

Η Μαριάνα Λάτση φεύγει από τη Lamda Development και τις δραστηριότητές της, εμπορικά κέντρα και Ελληνικό