Προίκα ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την κυβέρνηση, η «έξυπνη αστυνόμευση» με 1.000 συσκευές της Intracom Telecom

Biometric person identification, facial recognition concept. Futuristic low polygonal human face made of lines, dots, stars, triangles isolated on dark blue background. Vector illustration.

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ παρουσιάζει το Reporters United, που εμβαθύνει στο project της Ελληνικής Αστυνομίας της έξυπνης αστυνόμευσης (Smart Policing) για την αναγνώριση των προσώπων των πολιτών, που σχεδιάστηκε την περίοδο 2017-2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε να υλοποιήσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία Intracom Telecom. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 2 Ιουλίου 2019, δηλαδή πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.

Ποιός θα πίστευε ότι μία «αριστερή», όπως αυτοαποκαλούνταν η τότε κυβέρνηση, θα υλοποιούσε τέτοια εφαρμογή στην Ελλάδα, πιο γρήγορα μάλιστα από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα πρόκειται σύντομα να γίνει μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων ρουτίνας, καθώς από αυτό το καλοκαίρι 1.000 φορητές συσκευές της ΕΛΑΣ θα σκανάρουν τα πρόσωπα των πολιτών σε περιπολίες.

Το Reporters United αναδυκνείει το θέμα από την πλευρά της  προσπάθειας που κάνει η Διεθνής Αμνηστία η οποία μία μέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ ξεκίνησε τη νέα της παγκόσμια εκστρατεία «για την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης προσώπου». Κατά τη Διεθνή Αμνηστία πρόκειται για «μορφή μαζικής παρακολούθησης που ενισχύει τη ρατσιστική αστυνόμευση και απειλεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η εφαρμογή αποβλέπει στην εξακρίβωση προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών και να μειωθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών με την «εξακρίβωση στο τμήμα».

Εδώ το ρεπορτάζ